Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komšić: Papa me pitao da li mu poklanjam ključeve moje kuće

papa franjo mladi

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić gostovao je na N1 gdje je pričao utiske nakon posjete pape Franje Bosni i Hercegovini.

– Mislim da je sve bilo na najvišem nivou, nijednog incidenta nije bilo, jako mnogo ljudi je bilo prisutno na stadionu. Sve je bilo bez nervoze – mirno su došli na stadion, a mirno i otišli. Organizacija je bila izvrsna, pokazalo se da naše službe mogu funkcionisati na najvišem nivou. Nikom ništa nije falilo. Sarajevo je još jednom pokazao da je grad gostoljubivih ljudi, da je glavni grad BiH. Papa je očito neposredan čovjek i reaguje tako zavisno od situacije. Rukovati se sa onoliko djece na stadionu, je jako posebno. Znamo da to često radi i u drugim zemljama, da izađe van protokola”, rekao je Komšić.

Komšić je papi poklonio ključ Grada Sarajeva, a o tome kako je papa Franjo reagirao na poklon, Komšić je kazao:

– Kad sam mu predao ključ grada Sarajeva, duhovito me pitao da li je to ključ od moje kuće, na šta sam mu rekao da nije i da je to ključ koji otvara rajska vrata. A, zašto ključ Grada Sarajeva otvara rajska vrata, objasnio sam tako da je na tom ključu stilizovan most koji je u grbu grada i na kojem su stilizovane bogomolje. Rekao sam da je to objedinjeno, da je to Sarajevo i to je BiH, to je naša tradicija i s njim se otključavaju vrata raja. On je bio vrlo iznenađen takvim nastupom. Nakon toga sam imao još jedan poklon, medaljon na kojem je prikazan polumjesec koji je obgrlio židovsku zvijezdu, sa križom u sredini. Rekao sam mu da ne može uvijek imati ključ sa sobom, ali može medaljon koji može nositi oko vrata i može ga pokazati cijelom svijetu. Rekao sam mu da svima kaže da je medaljon iz Sarajeva, to smo mi, to je nada svijeta. Na njegovom licu se vidjelo da je zadovoljan”.