Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komemorativna sjednica povodom smrti akademika Vlatka Dolečeka

BiH

dolecek-2

Akademija nauka i umjetnosti (ANU BiH) BiH, Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Društvo za robotiku BiH upriličili su danas u Sarajevu komemorativnu sjednicu povodom smrti akademika Vlatka Dolečeka, kojoj su prisustvovali članovi njegove obitelji, kolege i prijatelji.

Pažljivo biranim riječima od njega su se oprostili i riječi utjehe članovima obitelji Določek uputili generalni sekretar ANU BiH Zijo Pašić, šef Katedre za mehaniku Mašinskog fakulteta Avdo Voloder, te Isak Karabegović uime bh. Društva za robotiku.

dolecek-1

Istaknut je doprinos akademika Dolečeka razvoju BiH i on kao pedagog, istaknuti naučnik i utjecajni društveni djelatnik koji je ostavio značajan trag u oblasti tehnike, nauke, visokog obrazovanja, razvoja naučne misli i organizacije nauke a njegov lik i djelo treba sačuvati s izuzetnim poštovanjem.

O akademiku Vlatku Dolečeku pisali su mnogi i u njegovoj knjizi nazvanoj “Ispunjeno obećanje”, koja je trebalo da bude promovirana 15. decembra. Nažalost, toga dana bit će sahrana akademika Dolečeka, umjesto promocije njegove knjige.

dolecek-3

Vlatko Doleček bio je akademski djelatnik, osnivač Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” i njen predsjednik (1995.-2002.), te predsjednik Društva za robotiku u BiH od 2003. godine. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (2001.) i većeg broja priznanja Sarajevskog univerziteta za uspjeh na postdiplomskom studiju i za znanstveno – pedagoški rad na Univerzitetu. Bio je član ANU BiH. Objavljivao je naučne radove, stručne studije, knjige i monografije.

Vlatko Doleček preminuo je 8. decembra, a bit će sahranjen u četvrtak, 15. decembra u 14 sati na groblju Bare u Sarajevu.