Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Komemoracija i sahrana Željka Kopanje sutra u Banjaluci

Zeljko-Kopanja345

Komemoracija povodom iznenadne smrti Željka Kopanje, direktora i vlasnika “Nezavisnih novina” i većinskog vlasnika “Glasa Srpske”, održaće se sutra u 10:30 časova u Banskom dvoru u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

Posljednji ispraćaj i sahrana Željka Kopanje će biti obavljena na mjesnom groblju u banjalučkom naselju Pavlovac, u 13 časova, objavile su “Nezavisne novine”.

U kancelariji Željka Kopanje u zgradi “Nezavisnih novina” u Ulici Braće Pišteljića 1, danas je otvorena knjiga žalosti. Knjiga žalosti otvorena je od 10 do 18 časova u Kopanjinoj kancelariji na drugom spratu zgrade.

Željko Kopanja, direktor i osnivač “Nezavisnih novina” i većinski vlasnik “Glasa Srpske”, preminuo je u ponedjeljak u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

Kopanja je rođen 21. oktobra 1954. godine u Kotor Varošu. Završio je ekonomski fakultet, a novinarsku karijeru započeo je u banjalučkom “Glasu”, danas “Glas Srpske”, i jedno vrijeme radio je kao novinar beogradskog nedjeljnika “Telegraf”.

Odmah nakon rata, 1995. godine, osniva “Nezavisne novine” i nekoliko dopisništava širom Federacije BiH i Republike Srpske, što je u to vrijeme bilo nezamislivo s obzirom na još krhke međunacionalne odnose u državi. Godine 1997. Kopanja, zajedno sa saradnicima uspostavlja i radio-stanicu Nes radio, koja danas ima 24-satno dnevno emitovanje, a potom sestrinsku kuću Nes Castra. Kako bi zaokružile proizvodno-tehnološki proces i afirmisale vlastiti uređivački princip, “Nezavisne novine” 2002. godine otvaraju i vlastitu štampariju.

Zbog nepodilaženja političkim uticajima, vlasnik i osnivač “Nezavisnih novina” u godinama poslije rata počeo je da dobija prijetnje smrću, a 22. oktobra 1999. godine pod automobil mu je postavljen eksploziv, te ostaje bez obje noge.

Osnivač je i pokretač niza manifestacija od regionalnog značaja, kao što su “Ličnost godine” i “Izbor najboljeg sportiste BiH”, ali i neformalnih druženja s ciljem promovisanja dijaloga i poboljšanja međunacionalnih odnosa u BiH. Dobitnik je niza nagrada i priznanja.

Kopanja je iza sebe ostavio suprugu, dva sina, kćerku, majku, sestru i brata.