Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na putu do Srebrenice

Kolona sa tabutima stigla u Sarajevo: “Istinu o počinjenom genocidu niko ne može izbrisati”

tuzna kolona srebrenica tabuti
Foto: N1

Očekivani dolazak kolone u Srebrenicu je u popodnevnim satima. Ove godine je identificirano 14 osoba koje će 11. jula biti ukopane u Potočarima

Iz Visokog je jutros ispraćena kolona s tabutima u kojima se nalaze posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Oko podneva je kolona sa tabutima stigla u Sarajevo gdje se nakratko zadržala ispred zgrade Predsjedništva BiH. Okupljeni građani su odali počast učenjem fatihe i postavljanjem cvijeća na tabute.

Očekivani dolazak kolone u Srebrenicu je u popodnevnim satima, piše N1. Ove godine je identificirano 14 osoba koje će 11. jula biti ukopane u Potočarima.

Medijima se u Sarajevu obratio član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

“To su teški momenti za nas i za cijeli svijet. Mi smo došli da iskažemo pijetet jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Genocid je počinjen. Osim presuda sudova u UN-u postoje brojne rezolucije koje su usvojile druge države. Od 23. maja imamo i rezoluciju Generalne skupštine UN-a. Istinu o počinjenom genocidu niko nikada ne može izbrisati”, kazao je Bećirović.

Glasnogovornica Instituta za nestale BiH Emza Fazlić kazala je jutros za N1 da je većina žrtava ekshumirana u proteklim godinama – 2000, 2006, 2011. godine – i sve do sada su se nalazili njihovi posmrtni ostaci se nalazili čekajući da porodice daju svoju saglasnost.

“Izuzetak je najmlađa žrtva Beriz Mujić. On je ubijen 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u maju prošle godine na području Sućeske. Najstarija žrtva koja će se ukopati je 68 godina Salić Hamed, 2013. godine su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u Slap u Žepi”, rekla je Fazlić.