Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upotreba sile u Odžaku

Koljeno policajca na vratu poljoprivrednika: Ministar tvrdi da je u skladu sa zakonom?!

policijsko nasilje
FOTO: FTV

Brutalno hapšenje jednog poljoprivrednika u Odžaku: Jedinica za profesionalne standarde kaže da je sve čisto, video govori nešto drugo

Ministar unutrašnjih poslova Posavskog kantona Đuro Delić odgovorio je Parlamentu Federacije BiH nakon što mu je iz Predstavničkog doma, tačnije od poslanika Admira Čavalića, stiglo poslaničko pitanje o tome šta je poduzeto nakon prekomjerne upotrebe sile policajaca nad poljoprivrednikom u Odžaku na mirnim protestima održanim 4. jula.

“Zanima me da li je tokom protesta poljoprivrednika u Odžaku evidentirana prekomjerna upotreba sile od strane pojedinih policajaca? Tačnije stavljanjem koljena na vrat jednog od poljoprivrednika – što je mogute vidjeti na jednom od video snimaka koii je dostupan na drušvenim medijima. Zanima me da li je proceduralno dozvoljen akt „koljenom na vrat“ (koji može izazvati nedostatak kisika u mozgu ozljeđenog lica“? – glasilo je pitanje Čavalića.

“Osigurani svi potrebni elementi na temelj uporabe sile”

Ministar Delić mu je odgovorio da je Jedinica za profesionalne standarde MUP-a PK dala mišljenje o opravdanosti upotrebe sile Komesaru policije „koje se odnosi na to da je početni izvještaj upotrebe sile i mišljenje o opravdanosti upotrebe sile sačinjeno od strane rukovoditelja organizacijske jedinice dostavljeno blagovremeno“.

-Postupak pravilnosti i zakonitosti upotrebe sredstava prinude proveden u skladu sa člankom 32. Zakona o policijskim službenicima PK, člancima 4.,7 . i 9. Pravilnika o upotrebi sile. Također iz izvještaja upotrebe sile, službenih zabilješki i drugih priloga u spisu, vidljivo je da su osigurani svi potrebni elementi na temelj uporabe sile – odgovor je ministra Delića.

koljeno na vratu poljoprivrednika
Odgovor ministra MUP-a PK-a

Inače, lokalni poljoprivrednici protestovali su u Odžaku u okviru višegodišnje borbe za državno poljoprivredno zemljište, a protesti su kulminirali nakon što su policajci brutalno savladali jednog poljoprivrednika.

Ovaj čin osudio je i federalni ministar poljoprivrede Kemal Hrnjić.