Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Koliko dugo će trajati toplotni val: U BiH konačno najavljena obilna kiša

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Vrhunac toplotnog talasa očekuje nas u narednim danima uz još koji stepen više temperature

U Bosni i Hercegovini danas je sunčano vrijeme.

Sutra će u Bosni i Hercegovini biti sunčano i vruće uz malu oblačnost. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu i sjeveru do 28, a dnevna od 34 do 40, lokalno na jugu i sjeveru zemlje do 42 stepena.

U Sarajevu će biti sunčano i vruće. Jutarnja temperatura oko 20, a dnevna oko 37 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Rekord u Zenici

Zenica je danas izjednačila rekord najtoplijeg augustovskog dana. U 17:00 izmjereno 41,3°C čime je izjednačen rekord iz 22. avgusta 2012, javlja BHmeteo.

Van punog satnog mjerenja vjerovatno je bilo i toplije, čime postoji velika mogućnost da je danas bio najtopliji dan u augustu od kako se vrši mjerenje u ovom gradu.

Vrhunac toplotnog talasa očekuje nas u narednim danima uz još koji stepen više temperature.

Prognoza za naredne dane

U srijedu sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 35 do 42 °C.

U četvrtak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne ponegdje u Bosni je moguć lokalni pljusak. Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40, lokalno na jugu i sjeveru zemlje do 42 °C.

U petak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab na jugu i jugozapadu zemlje jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 40, lokalno na jugu i sjeveru zemlje do 42 °C.

Bit će i pljuskova

Početkom naredne sedmice (19.08.) prema trenutnim prognoznim materijalima moguća je kiša koja bi u pojedinim krajevima mogla biti i obilnija.

U nastavku sedmice pretežno stabilno i sunčano. U centralnim područjima mogući su lokalni pljuskovi.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 14°C i 19°C, u Hercegovini do 23°C. Najviša dnevna temperatura od 28°C do 33°C, jugu zemlje do 36°C.