Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Količina vode u koritu ispod biološkog minimuma: U rijeci Bosni sve umire! (FOTO/VIDEO)

BiH

bosna presušila (27)

Posljednjih dana rijeka Bosna nije rijeka, to je potočić, a najtačnija tvrdnja bi bila – otvorena kanalizacija koju prave nelegalni priključci na nju, tvrde iz Udruženja građana “Bistro”.

Naime, odmah nakon vodozahvata na Bačevu, ova ljepotica, na dijelu koji ribolovci zovu “Mala Bosna”, ima jedva primjetan tok.

Kod Rimskog mosta je pregrađena branom od kamena izgrađenom od strane izletnika u svrhu čuvanja gajbi piva, sokova i lubenica dok se hlade u njenoj vodi. I tu se vidi stvarna količina vode koja teče rijekom, a poznato je koja količina izvire ispod Igmana.

Već sa prvim kućama tu su i nelegani kanalizacioni priključci, pa i jedan kolektor i prečistač otpadnih voda za koji mještani kažu da godinama ne radi.
I tu već počinje ljetni miomiris koji se osjeti i uz rijeku Miljacku, opisuju iz pomenutog udruženja.

“Kada je količina čiste vode rijeke Bosne dovoljna da ribe pronađu struje koje nose tu čistu vodu, ili makar razrijeđenu koncentraciju otpadnih voda, ribenekako i prežive. U situacijama poput ove posljednjih dana, čak i najotpornije, gagice, skončaju svoje živote. I niko se neće ni počešati”, upozoravaju, pozivajući nadležne institucije da reaguju.

Bosna nije jedina rijeka koja je ovih dana presušila.

Naime, i i rijekom Misočom je ista situacija, te je i na njoj je nastao veliki pomor riba i rakova.

Dva videa koji pokazuju presušeno korito rijeke Misoče te uginulu ribu i rakove.