Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kod vrtića „Kadifica” na Dobrinji otvoreno dječije igralište

igraliste_dobrinja_6
FOTO D. Begović / Fokus.ba

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, koji su u periodu od 17. do 21. juna 1992. godine poginuli braneći Dobrinju, Aerodromsko Naselje i naselja C-5 od agresora, danas je obilježena 25. godišnjica bitke za odbranu ovog naselja. Obilježavanje je upriličeno u sklopu Dana MZ „Dobrinja B“, koji se obilježava upravo na dan kada je Dobrinja odbranjena od agresora.

U sklopu programa u ulici Hamdije Kapidžića, svečano je otvoreno novoizgrađeno dječije igralište, a otvorili su ga mališani iz vrtića „Kadifica“.

Namijenjeno je za djecu mlađeg i nešto starijeg uzrasta i opremljeno modernim spravama i mobilijarom za igru. Igralište je ograđeno, a postavljene su i klupe za sjedenje, gdje roditelji mogu odmoriti dok se njihova djeca igraju.

Općina Novi Grad jedna je od rijetkih u FBiH koja ima pozitivan natalitet i u tom smislu ova lokalna zajednica kontinuirano ulaže značajna sredstva u izgradnju novih sadržaja za djecu.

Kako je kazao Hamdija Dizdar, pomoćnik načelnika za obrazovanje, kulturu i sport radi se o drugom dječijem igralištu, koje je Općina Novi Grad realizirala u saradnji sa Gradskom upravom Sarajeva.

„Igralište će biti servis Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“ koja borave u vrtiću „Kadifica“, ali i svoj drugoj djeci iz ovog naselja. Sretni smo da smo u prilici našim najmlađim sugrađanima dati na korištenje još jedan lijepo uređeni prostor za igru. Urađen je po evropskim standardima sigurnosti, a i ograđeno je tako da će djeca biti sigurnija od pasa lutalica. Oba igrališta koštala su oko 67.000 KM“, kazao je Dizdar.

Osim toga, Dizdar je najavio i skoro otvaranje vrtnog jezera u Centru „Safet Zajko“, kompleksa sa tri vještačka jezera, koji će dodatno obogatiti sadržaje najvećeg parka u gradu Sarajevu.

Uputio je apel građanima, kako malim, tako i odraslim, da čuvaju dječija igrališta, u koja smo uložili i novac i vrijeme da bi našim najmlađim osigurali bezbijedan prostor za igru.

Prisutnim građanima i gostima obratili su se načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Amela Buljubašić, zamjenica direktorice JU „Djeca Sarajeva“, koja je zahvalila Općini Novi Grad na dosadašnjoj podršci istakavši da je ovo drugi projekt koji je Općina Novi Grad poklonila najmlađim sugrađanima u ovoj godini.

„U aprilu ove godine u zgradi ŽIŠ-a otvorili smo vrtić, gdje boravi 60 mališana. Ova lokalna zajednica adaptirala je prostor i prilagodila ga potrebama vrtića. Igralište u dvorištu vrtića „Kadifica“ koje smo danas otvorili bit će mjesto u kojem će naši najmlađi uživati i provoditi ugodne trenutke u igri sa svojim roditeljima, dedama, nanama“, rekla je Buljubašić.

Gradonačelnik Skaka istakao je kakao Sarajevo treba biti grad po mjeri djetata, te da će i dalje raditi na približavanju javnih prostora djeci.

Općina Novi Grad i u narednom će periodu nastaviti sa izgradnjom dječijih igrališta u Aerodromskom Naselju, Mojmilu i drugim novogradskim naseljima, kako bi najmlađim građanima osigurala što više prostora za igru.