Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je rekao moratorij: Vlada FBiH za četiri mjeseca zaposlila više od 120 uhljeba

BiH

parlament fbih cavara novalic (1)

Od početka 2016. godine u institucije Federacije BiH zaposlene su 122 osobe i pored odluke Vlade ovog entiteta od 30. decembra da se obustave svi konkursi za zapošljavanje državnih službenika.

“Trenutno je na snazi moratorij na zapošljavanje u institucijama FBiH, odnosno obustava konkursnih procedura za prijem državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika i obustava zaključivanja svih ugovora o djelu, osim u slučajevima nadležne potrebe kada institucije mogu zaključiti ugovor o djelu uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH”, stoji u odgovoru federalnog premijera Fadila Novalića koji je upućen zastupnici SDP-a u Parlamentu FBiH Segmedini Srni – Bajramović koja postavila poslaničko pitanje o zapošljavanju u inistitucijama Federacije BiH.

U Novalićevom obrazloženju stoji da je razlog zapošljavanja, uprkos moratoriju, nedostatak uposlenih zbog odlazaka službenika i namještenika u penziju ili na bolovanje.

Prema dokumentu kojeg smo priložili u fotogaleriji, najviše osoba je zaposleno u Ministarstvu finansija, njih 12, dok je u Ministarstvu okoliša i turizma zaposleno 10 osoba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zaposlilo je osam novih službenika.