Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je glasao za izbor Tvrka Milovića na mjesto urednika na BHT 1

milovic

Upravni odbor BHRT je sa tri glasa “ZA” i jednim glasom protiv izabrao Marka Radoju za urednika informativnog programa BHT 1 i Tvrtka Milovića za urednika dokumentarnog programa BHT 1.

Poslovodni odbor i Programski kolegij RTV Federacije BiH danas su Upravnom odboru BHRT-a i generalnom direktoru Belminu Karamehmedoviću ekspresno uputili dopis o prekidu saradnje u pojedinim programskim segmentima.

“Postoji crta ispod koje ne možemo ići, a to je vrijeđanje djece žrtava rata, govor mržnje te pozivanje na etničku segregaciju i izolaciju osoba na temelju njihove etničke pripadnosti. Uz čuđenje kako je osoba tog profila mogla biti imenovana na funkciju u Javnom servisu Bosne i Hercegovine, Poslovodni odbor i Programski kolegij Radio-televizije Federacije BiH odlučili su do daljnjeg suspendirati svaku saradnju s Redakcijom dokumentarnog programa BHRT-a dok je na njenom čelu Tvrtko Milović”, poručili su s FTV-a.

Inače, sjednica UO BHRT na kojoj je imenovan Milović održana je u Banja Luci.

Kada je o glasanju riječ, prema izvorima Fokusa, za imenovanje Milovića glasali su predsjednica Upravnog odbora Dejana Radovanović, te dva člana UO Ljubomir Zuber i Zoran Krešić, dok je jedini protiv bio član UO Mufid Memija.

Za izbor urednika revijalnog i sportskog programa naloženo je raspisivanje novog konkursa.

Cirkus od početka

Zanimljivo je da aktuelni Upravni odbor BHRT-a od samog njegovog imenovanja prate i kontraverze.

Podsjećamo, trio Radovanović – Šarenac, Krešić i Memija imenovani su u UO u januaru 2017. godina.

U Parlamentu BiH prošli su sa 16 glasova ZA (SDA, HDZ i Savez za promjene) i 11 PROTIV.

Ključnu ulogu odigrali su tada SUZDRŽNI. To su bila četiri poslanika DF-a, Hanka Vajzović, Damir Bećirović, Maja Gasal-Vražalica dok Željko Komšić nije prisustvovao glasanju iako je bio na sjednici. SUZDRŽANI su bila i četiri tadašnja “pobunjenika” iz SDA Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović. Upravo zahvaljujući njihovoj “neodlučnost” spomenuta trojka tada je imenovana u Upravni odbor.

Nešto kasnije, u Upravni odbor pridodan je i Ljubomir Zuber (iz reda ostalih), poznat po tome što je udaljen sa banjalučkog Fakulteta političkih nauka nakon što je otkriveno da je plagirao naučne radove.