Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

blokada parlamenta

Klub bošnjačkog naroda: Ne blokiramo rad Doma naroda, zakon je opasan po BiH

Foto: Fena

-Mi štitimo Ustav BiH, Ustavni sud BiH i sva tri konstitutivna naroda, građane i ostale. Za to smo birani i za to smo položili zakletvu – kazao je, između ostalog, Ademović

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član Kluba bošnjačkog naroda Kemal Ademović je izjavio novinarima da, kada su preglasani delegati iz reda bošnjačkog naroda za uvrštavanje u dnevni red sjednice Doma naroda Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, Klub Bošnjaka je zauzeo jedinstven stav da neće učestvovati u radu, jer je riječ o neustavnom zakonu koji se pored toga što je neustavan pokušava nametnuti mimo volje Bošnjaka.

-To je pokušaj preglasavanja i zloupotreba Doma naroda. Mi ne blokiramo Dom naroda, to je zamjena teza. Mi smo nudili realno rješenje, logično poboljšanje procedure, da nadležni organ ocijeni ustavnost zakona prije nego ga mi razmotrimo. Kakav je smisao razmatrati zakone čija ustavnost nije ocijenjena od stručnog tijela Parlamenta – naveo je Ademović.

Nema spremnosti na dogovor

Dodao je da je, kao tada predsjedavajući Doma naroda, na toj sjednici ukazao na neustavnost prijedloga zakona o Ustavnom sudu, a koji između ostalog ima za cilj da se izbace strane sudije iz Ustavnog suda iako su oni ustavna i dejtonska kategorija. Trojica sudija stranaca koje predlaže predsjednik Evropskog suda za ljudska prava su ravnopravni u radu Ustavnog suda i prema Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

-Na slabljenje Ustavnog suda koji jedini može zaustaviti primjenu neustavnih zakona kojima smo svjedočili u proteklom periodu, ne možemo pristati – istaknuo je Ademović.

Naveo je da je, kao predsjedavajući Doma, na prošloj sjednici dao prijedlog da se izmijeni Poslovnik o radu, kako se ovakvi sporni prijedlozi ne bi mogli naći na dnevnom redu jer su neustavni.

-Međutim, delegati iz druga dva naroda nisu bili spremni na dogovor niti realno rješenje koje nikome ne ide na štetu, već su izabrali preglasavanje i pokušaj nametanja. Klub Bošnjaka ima jedinstven i argumentovan stav, očuvanje institucije Ustavnog suda BiH – kazao je Ademović.

Dodao je da, kada delegati iz druga dva naroda budu spremni na ustavan rad, bez pokušaja nametanja mimo volje jednog kluba i mimo argumenata, onda je nastavak sjednice neupitan.

“Štitimo Ustav BiH”

-Mi štitimo Ustav BiH, Ustavni sud BiH i sva tri konstitutivna naroda, građane i ostale. Za to smo birani i za to smo položili zakletvu – kazao je, između ostalog, Ademović.

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda Dženan Đonlagić je izjavio novinarima da smo “posljednjim mišljenjem Venecijanske komisije vrlo jasno dobili poruku u BiH da sadržajem ovakvog zakona, Bosna i Hercegovina sigurno ne može postati članica EU”.

-Dakle, ako je nekome stalo da BiH nastavi svoj evropski put, ne može sa ovakvim sadržajem zakona. To je danas više nego jasno. Drugo, pitanje Ustavnog suda BiH se ne može rješavati zakonom. Može se rješavati samo promjenom Ustava BiH – istaknuo je Đonlagić.

Po njegovim riječima, u nekoliko aspekata sadržaj i prijedlog ovakvog zakona zapravo šteti Bosni i Hercegovini, šteti instituciji Ustavnog suda BiH i šteti evropskom putu BiH.

-Poziv za vladajuću koaliciju, dajte budžet, dajte evropske zakone, dajte ono što ste obećali nakon mišljenja i odluke Evropskog vijeća. Ništa od toga nema na dnevnom redu. Takve zakone ćemo mi podržati – naveo je Đonlagić.

Neustavna materija

Delegat u Klubu bošnjačkog naroda Džemal Smajić je izjavio da se radi o neustavnoj materiji, te da je “ovo jedno jeftino politikantstvo da se skrene pažnja sa stvarnih problema koji se dešavaju u državnim institucijama BiH”.

-Ne možemo govoriti ovdje o radu Doma naroda, a da ne pomenemo budžet koji je, po budžetskom kalendaru, u oktobru prošle godine trebao biti upućen u proceduru. Do danas ga nismo dobili. Koliko znam nije proslijeđen ni na sjednicu Vijeća ministara BiH – kazao je Smajić.

Istaknuo je da se neusvajanjem budžeta blokiraju i sredstva koja su namijenjena Planom rasta.

-Građani su taoci vladajuće koalicije na državnom nivou – smatra Smajić.

Također je kazao da je ovo “jedan jeftin pokušaj da se ovlada Ustavnim sudom države BiH, da bi se imala nad njim potpuna kontrola”.