Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PSBiH

Klub bošnjačkih delegata nije došao na sjednicu Dom naroda, nema kvoruma za rad

šefik džaferović dom naroda psbih
FOTO: Fena

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je počela 18. marta, a prekinuta odmah nakon usvajanja izmijenjenog dnevnog reda, trebala je biti nastavljena danas

Klub bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije došao na nastavak sjednice Doma naroda tako da nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović je, u skladu sa odredbama Poslovnika tog doma, dao pauzu od sat vremena kako bi se pokušao osigurati kvorum za rad.

U međuvremenu, delegati iz Kluba bošnjačkog naroda ali i pojedini drugi delegati obratili su se medijima.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je počela 18. marta, a prekinuta odmah nakon usvajanja izmijenjenog dnevnog reda, trebala je biti nastavljena danas.

Sjednica je tada prekinuta zbog nedostatka kvoruma, jer su je napustili delegati iz Kluba bošnjačkog naroda.

Pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda tada je odlučilo napustiti sjednicu nakon što je sa osam glasova “za”, šest “protiv” i bez suzdržanih glasova, u dnevni red uvršteno razmatranje zahtjeva delegata Želimira Neškovića (Klub srpskog naroda) da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH razmatra po hitnom postupku.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović tada je istaknuo da je ovo zakon koji je duboko protivan Ustavu BiH.

Džaferović: Nećemo raspravljati o protivustavnom zakonu

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je novinarima da su i nakon jutrošnje sjednice Kluba ostali kod svoje odluke da ne prisustvuju sjednici Doma na kojoj se razmatra protivustavan zakon o Ustavnom sudu BiH.

-Nećemo danas prisustvovati sjednici. Pokušali smo da se to skine sa dnevnog reda, nismo uspjeli. Predlagač ostaje kod svog prijedloga. Mi znamo šta znači neprisustvovati sjednici Doma naroda, ali također znamo kakve opasnosti vrebaju po BiH ukoliko se i raspravlja i, ne daj Bože, usvoji ovaj zakon koji je predložen – kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako se radi o duboko protivustavnom zakonu, “o zakonu kojim se vrši udar na ustavni poredak BiH”.

-Tamo se predviđa potpuno drugačija pozicija Ustavnog suda BiH, ukida se njegova ustavna autonomija, što je protivno Ustavu BiH. Predviđaju se etničke kvote, etnički način odlučivanja. To je pogubno za BiH i mi ne možemo da učestvujemo u tome – naveo je Džaferović.

Pozivamo, dodao je on, Kolegij i pozivamo delegata iz klubova srpskog i hrvatskog naroda da nas podrže, da se skine taj zakon sa dnevnog reda.

-Mi ćemo učestvovati na svakoj drugoj sjednici gdje nema tog zakona, na redovonoj, na vanrednoj, ali nećemo na sjednici na kojoj je u dnevnom redu ovaj zakon. Predviđa se ukidanje ili prestanak mandata sudija koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, što je također protivustavno. Mislim da je došlo vrijeme da se na neki način i međunarodna zajednica, OHR, uključi u ovaj problem, u ovo pitanje – kazao je Džaferović.

Ponovio je da je zaključak Kluba bošnjačkog naroda da neće prisustvovati dok je taj zakon na dnevnom redu, “da znamo šta to znači, duboko smo svjesni toga, ali također znamo šta znači ako bi se, ne daj Bože, usvojio takav zakon”.

-Birajući između tog dvoga, mi smo se odlučili da ne budemo na sjednici – zaključio je Džaferović.