Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vareš

Klizište zatvorilo ulaz u zgradu, stanovništvo evakuisano preko balkona

vares kliziste evakuacija
Foto: Vareški Vijestnik

“Zatvoren je potpuno jedan haustor, do prvog sprata, tako da smo stanovništvo preko balkona morali evakuisati”, kaže Spahić

Poplave su prouzrokovale probleme i u opštini Vareš. Nema ljudskih žrtava, ali su materijalne štete velike, kaže pomoćnik načelnika Civilne zaštite u Varešu, Ibrahim Spahić.

“Najvažnije je da u opštini Vareš trenutno nema ljudskih žrtava. Imamo veliku materijalnu štetu. Magistralni put R-444 je neprohodan, u pravcu Zavidovića, u predjelu tunela, gdje je tunel totalno poplavljen. Ekipe su na terenu i radimo na tome, na otklanjanju tih nanosa. Mislim da ćemo do poslijepodneva tunel osposobiti i biće prohodan”, kaže Spahić.

Magistralni put prema Sarajevu, takođe je, u nekoliko navrata bio neprohodan, ali to je sanirano i otvoren je prema Sarajevu, dodaje Spahić.

“Od ostalih šteta imamo klizišta. Jedno u Vareš Majdanu, gdje je, bukvalno, klizište na zgradu se otisnulo. Zatvoren je potpuno jedan haustor, do prvog sprata, tako da smo stanovništvo preko balkona morali evakuisati. I tu su trenutno izašle ekipe, da barem to pokušamo da stavimo u funkciju. Imamo naselje Dabravine koje je bilo poplavljeno u potpunosti, imamo dva-tri klizišta, a lokalni putevi su bili totalno neprohodni. Trenutno smo puteve stavili u funkciju. Jedna štala i jedna kuća su uništeni”, kaže Spahić.

Stavnja je trenutno u opadanju, zbog čega postoji optimizam da će se sve sanirati na vrijeme, zaključuje Spahić za N1.