Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najsavremenije usluge

Klinika za rehabilitaciju UKC Tuzla obilježila 60 godina postojanja

New Project (6)

Šefica Odjela za rehabilitaciju djece na toj klinici prim. doc. dr. Azra Delalić kaže da se velika pažnja poklanja habilitaciji neuro-rizične djece

Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, gdje se pacijentima pružaju najsavremenije usluge iz fizikalne medicine i rehabilitacije, obilježila je 60 godina postojanja.

Godišnje se na toj klinici liječi oko 900 pacijenata s prosjekom ležanja od 20 dana. Osoblje i na drugim klinikama pruža tretmane za oko 300 pacijenata.

Načelnik Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju UKC-a Tuzla prim.dr. Emir Halilbegović istakao je da žele postati referentan centar za rehabilitaciju neuro-rizične djece za što imaju i kadrovske i ambijentalne uslove, ali i referentni centar za dekongestivnu terapiju.

Šefica Odjela za rehabilitaciju djece na toj klinici prim. doc. dr. Azra Delalić kaže da se velika pažnja poklanja habilitaciji neuro-rizične djece. U tim se slučajevima sa rehabilitacijskim tretmanima pristupa u prvim danima života, zajedno sa liječnicima drugih profila. Cilj je da dječiji razvoj bude normalan i bez posljedica mogućeg oštećenja mozga. Ciljevi edukacije visoko su postavljeni.

– To su uvođenje metoda koje se u svijetu odavno primjenjuju, kao što je primjena botulinum toksina i naravno, ukoliko finansijske mogućnosti to budu dozvoljavale, uvođenje neuro-rehabilitacije putem robotike – kazala je doktorica Delalić.

To će učiniti, kako je kazala, da iza sebe ostave dobro educiran kadar, ljekare i studente.

Povećati nezavisnost i funkcionalnu sposobnost pacijenata, osposobiti ga profesionalno i socijalno reintegrirati, zadatak je cjelokupnog stručnog osoblja klinike.