Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina i zemlje centralne i istočne Evrope usvojili agendu za saradnju

BiH

zvizdic u kini (1)

Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CEEC) održan je u utorak, 24. novembra u kineskom gradu Suzhou, gdje su usvojene smjernice za buduću saradnju.

Među prisutnima su bili kineski premijer Li Keqiang, poljski predsjednik Andrzej Duda, albanski premijer Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, bugarski premijer Bojko Borisov, predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko, češki premijer Bohuslav Sobotka estonski premijer Taavi Roivas, mađarski premijer Viktor Orban, latvijska premijerka Laimdota Straujuma, litvanski premijer Algirdas Butkevicius, makedonski pemijer Nikola Gruevski, crnogorski premijer Milo Đukanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić, premijer Slovenije Miro Cerar te ministri iz vlada Rumunije i Slovačke.

Predstavnici EU, Austrije i Grčke, Evropske banke za obnovu i razvoj prisustvovali su u svojstvu posmatrača, prenosi Vijeće ministara BiH.

Oni su izrazili zahvalnost i i podršku Kini u njenim naporima koje je ostvarila kao zemlja domaćin da osigura uspjeh skupa.

Pohvaljen je značajan napredak koji je ostvaren u prošloj godini na polju saradnje između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, pozdravili su i podržali značajne sporazume između čelnika Kine i EU o uspostavi Platforme povezanosti Kine i EU. Učesnici su izrazili spremnost da iskoriste te prilike i da zajednički rade na unaprjeđenju sradnje grupe 16+1.

Učesnici su zajednički formulirali i objavili dokument “Novi početak, nova domena, nove vizije”, smjernice iz Suzhoua o saradnji između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Podržana je Latvija kao domaćin samita Kine i CEEC-a u 2016.godini.

Učesnici su pozdravili Srednjoročnu agendu saradnje između Kine i CEEC-a objavljenu na njihovom četvrtom samitu i izrazili su spremnost da je provedu u svijetlu svojih realnih situacija i prioriteta, saopoćeno je sa samita Kine i CEEC-a.