Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina i BiH potpisale Ugovor o saradnji u području zdravlja životinja i karantina

ugovor 004

Na marginama Sedmog samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope s premijerom Narodne Republike Kine (16+1) danas je u Sofiji, u prisustvu Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i Li Keqianga, premijera Kine potpisan Ugovor između Vlade NR Kine i Vijeća ministara BiH o saradnji u području zdravlja životinja i karantina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ugovor su potpisali Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Han Changfu, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Kine.

Sporazumom je predviđeno da strane potpisnice prihvate koncept “Jedan svijet, jedno zdravlje” i uspostave mehanizme za saradnju u području prekogranične kontrole bolesti životinja. BiH i Kina se sporazumom obvezuju da će olakšati suradnju na područjima uprave, nauke i tehnologije i razmjenjivati informacije o trgovini životinjama i proizvodima životinjskog podrijetla.

Nadležna tijela za provođenje sporazuma su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Kancelarija za veterinarstvo BiH, te Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova i Opšta carinska uprava Narodne Republike Kine, isstiču iz Vijeća ministara BiH.