Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kenan Mandra: Pomoću aminokiseline se gubi 10 kg u 10 dana

kenan-mandra

Kenan Mandra, jedan od trenutno najpoznatijih nutricionista jugoistočne Evrope čiji je patent liposukcijske prehrane namijenjene mršavljenju izazvao pravu revoluciju u zemljama regije, bio je jedan od predavača javne tribine “Nutricionizmom do zdravlja” koja je u organizaciji Univerziteta modernih znanosti CKM Mostar održana u Mostaru, piše Dnevni list.

Mandra, inače asistent na Odsjeku za nutricionizam i zdravlje CKM Univerziteta, u 14 zemalja okruženja ima registrirane centre za mršavljenje. U dijetnim tretmanima uz pomoć aminokiselina pacijenti bez gladovanja gube i do deset kilograma za samo deset dana.

Jedinstveni patent

“Radi se o mom izumu koji je postao trend u svijetu. Veliki broj ljudi od BiH, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Grčke i drugih uspješno prolazi tretmane. Trenutno je taj projekt u svjetskim razmjerima najučinkovitiji po pitanju zdravog mršavljenja. Radi se o revolucionarnoj metodi u kojoj ljudi iz stanja pretilosti ubrzo dođu do optimalne težine. Ključna stvar jest utjecaj na svijest i stil života pacijenata koji nam dolaze. To je razlog zbog kojega liposukcijska prehrana postiže vrhunske rezultate”, kazao je Mandra koji je naglasio kako se u njegovim savjetovalištima osim tretmana mršavljenja stavlja naglasak na promjenu stila prehrane i načina života općenito.
“Cijena je jednaka novčanoj vrijednosti klasične prehrane. Ne radi se o skupim tretmanima. Imamo naš centar u Sarajevu, a svi koji žele doznati nešto više o našoj metodi, mogu to učiniti preko web stranice ishrana.ba ili Facebook profila Liposukcijska ishrana”, kazao je Mandra.

Bez kuhanja

Almir Popo, također predavač na spomenutom Univerzitetu, već godinama se hrani sirovim organskim proizvodima. Hrana kuhanjem na temperaturi većoj od 46 stupnjeva Celzijevih gubi nutritivna svojstva. Minerali, vitamini, a pogotovo enzimi koji su odgovorni za proces razgradnje hrane u organizmu kuhanjem izumiru.

“Ja sam štednjak već davno zamijenio pločom za rezanje voća i povrća. Ponekada kuham blitvu, špinat ili brokulu na većoj temperaturi, ali i taj obrok nadoknadim velikom količinom svježe organski uzgojene salate. Dobrobiti takvog načina prehrane su općenito bolje psihofizičko stanje organizma. Na sebi osjetim višak energije, bolje raspoloženje, mirniji san i jači imunitet”, kazao je Popo.

Prelazak na zdravu i sirovu hranu u početku nije lagan proces.

“U prvim danima može doći do pojave masnije kože, akni, osjećaja gušenja u grlu, glavobolje ili vrtoglavice. Ti simptomi traju kod većine oko sedam dana, a kod pojedinaca i do jedne godine. Organizam se na taj način čisti od toksina. U tome procesu treba ustrajati jer se krajnji rezultat itekako osjeti”, kazao je Popo.

Dr. Branimir Mikić smatra da je glavni prehrambeni problem genetski modificirana hrana.

“Čuo sam ovih dana podatak da je u BiH oko dvije trećine hrane koja se nudi u supermarketima genetski modificirana. Naša je sreća da još uvijek imamo kapaciteta i mogućnosti proizvoditi zdravu hranu na što trebamo staviti veliki naglasak”, upozorio je Mikić.

O prehrani i nutricionizmu se prema njemu može razgovarati s različitih gledišta.

“Kod nas u tome smislu ima puno zastranjivanja, od hedonizma pa do asketizma. Negdje u sredini se nalazi prava istina. Izbjegavanje stresnih situacija, zdrava prehrana i optimalna tjelesna težina su putovi uspostave stanja ravnoteže između tijela i uma”, zaključio je Mikić.

Osim navedenih svoje izlaganje su na tribini imali i magistar Edin Šehić i liječnik Braco Hajdarević.