Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Kaspersky: Ni na koji neprimjeren način nismo vlasnički ni organizaciono povezani sa ruskom Vladom

kaspersky

Tokom više od 25 godina svog poslovanja na globalnom tržištu, kvalitet, bezbjednost i pouzdanost proizvoda kompanije Kaspersky nikada nije dovedena u pitanje bilo kakvim argumentom ili dokazom iako je često, posebno u vremenima povišenih geopolitičkih tenzija, bilo pokušaja da se to uradi

Poštovani, u nedavno objavljenom tekstu Ruski antivirus koji je pod američkom zabranom u računarima institucija BiH prenijete su polovične i nepotpune informacije čiji kontekst ne odgovaraju istini i značajno štete ugledu i reputaciji kompanije Kaspersky, stoji u reakciji koja je stigla u našu redakciju, a koju u nastavku prenosimo u cjelosti.

“Kompanija Kaspersky je privatna globalna kompanija iz oblasti sajberbezbjednosti, sa holdingom registrovanim u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja ni na koji neprimjereni način nije vlasnički ni organizaciono povezana ni sa Ruskom niti bilo kojom drugom vladom ili njihovim tijelima i organizacijama.

Tokom više od 25 godina svog poslovanja na globalnom tržištu, kvalitet, bezbjednost i pouzdanost proizvoda kompanije Kaspersky nikada nije dovedena u pitanje bilo kakvim argumentom ili dokazom iako je često, posebno u vremenima povišenih geopolitičkih tenzija, bilo pokušaja da se to uradi.

Štoviše, nepostojanje zabrinutosti u vezi sa korišćenjem proizovda kompanije Kaspersky je više puta potvrđeno, između ostalog i aprila 2019. godine, kada je Evropska Komisija konstatovala da ne posjeduje bilo kakve dokaze koji bi bili razlog za zabrinutost pri korišćenje proizvoda i usluga kompanije Kaspersky i koju možete naći na sajtu Evropskog Parlamenta: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-8-2019-001206-ASW_EN.pdf

Dodatno, kompanija Kaspersky je transparentnost, profesionalnost i pouzdanost svojih praksi iskazala nebrojeno puta, posebno kroz GTI inicijativu (Global Transparency Initiative) pokrenutu još 2018 godine, tokom koje je, između ostalog, naša infrastruktura u kojoj se obrađuju podaci korisnika izmještena je u Švajcarsku. Od tada, maliciozni i sumnjivi fajlovi koje korisnici Kaspersky proizvoda širom Evrope dobrovoljno dijele sa nama, obrađuju se u dva data centra u Cirihu. Ovi data centri se održavaju po najvišim svjetskim standardima industrije, kako bi se osigurao najviši nivo njihove bezbjednosti.

Bezbjednost i integritet naših servisa i inženjerskih praksi potvrđeni su od nezavisnih autoriteta i njihovih procjena: kroz SOC 2 Audit analizu koju je izvšio auditor iz “Big Four” grupe, i kroz nedavno izvršenu re-sertifikaciju ISO 27001 od strane TÜV Austria.

Kaspersky je kompanija koja je postavila standard industrije kada je reč o digitalnom povjerenju i transparentnost. Naši korisnici mogu da izvrše besplatni tehnički i sveobuhvatni pregled naših rješenja u jednom od 8 Centara Transparentnosti širom sveta, što će im omogućiti između ostalog i da izvrše pregled naše dokumentacije razvoja softvera, što uključuje i analizu prijetnji (threat analysis), analizu bezbjednosti (secure review) kao i primjenu bezbjednosnih testnih procesa (application security testing processes). Takođe, u ovim centrima, može se izvršiti pregled izvornog koda naših vodećih rješenja, što uključuje Kaspersky Internet Security (KIS), našeg vodećeg proizvoda za pojedinačne korisnike, kao i Kaspersky Security Center (KSC) kontrolne konzole za proizvode za velike kompanije.”, poručili su.