Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kardinal Puljić: Što prije uspostaviti strukturu normalne zemlje

puljic_bozicni_prijem_7
FOTO I. Kralj / Fokus.ba

Nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić sa saradnicima upriličio je danas božićni prijem u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu zaželivši prisutnima slogu i mir, dobro zdravlje i saradnju, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijemu su prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica u BiH, predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici kulturnih, naučnih i političkih struktura, te međunarodni predstavnici i diplomate.

Kardinal Puljić posebno je pozdravio predstavnike crkava i vjerskih zajednica u BiH.

“Pozdravljam resu-l-ulemu efendiju Kavazovića s pratnjom. Ovi naši susreti i čestitke utvrđuju put dijaloga i traženja puta saradnje”, rekao Puljić.

Tom prilikom je pozdravio i predstavnika vladike Grigorija, paroha sarajevskog Vanju Jovanovića, a svim pravoslavcima je čestitao predstojeći Božić koji pravoslavni vjernici slave po Julijanskom kalendaru. Pozdrave je uputio i predstavnicima Jevrejske zajednice u BiH kojima je čestitao Hanuku.

Današnje druženje, kroz čestitanje Božića, kardinal Puljić smatra stvaranjem ozračja povjerenja i otvorenosti, uvažavanja različitosti i jednakopravnosti. Izrazio je zadovoljstvo što je slavlje proteklo mirno i bez provokacija.

“Ova godina je pri kraju. Pravimo osvrt na ono što smo htjeli i ono što smo uspjeli. Svi osjećamo potrebu da se izgradi društvo po mjeri čovjeka, da se svaki građanin osjeća sigurnim za svoj identitet, sva ljudska i građanska prava”, poručio je Puljić.

Prisutnima je u 2017. godini prije svega zaželio slogu i mir, dobro zdravlje i saradnju. Poželio je da da se što prije uspostavi “struktura normalne države kako bi narod bio zadovoljan ne samo uspostavom nego njezinim radom”.

“Želim da što prije dođe dođe do rješenja Ustava u BiH, što prije bude donešen Izborni zakon, kako bi pravda i pravednost bili jamstvo sigurnosti. Neka se što prije donesu i drugi zakoni, kao što je denacionalizacija i restitucija. Neka profonkcionira država u svim dimenzijama i vertikale i horizontale”, poručio je Puljić i još jednom čestitao Božić onima koji slave, a svim građanima BiH poželio sretnu i blagoslovljenu 2017. godinu.

Svečanom prijemu prisustvovali su, pored ostalih, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća Ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakov Finci, savjetnik za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH Eli Tauber, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž, te drugi predstavnici javnog i kulturnog života u BiH.