Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Karadžić prije godinu dana osuđen na 40 godina zatvora

BiH

karadzic

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izrekao je, prije tačno godinu dana, presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga Radovanu Karadžiću, osudivši ga na 40 godina za genocid i zločin protiv čovječnosti počinjen u Bosni i Hercegovini.

Karadžić je proglašen krivim za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Presudom je utvrđeno da su u julu 1995. srpske oružane snage, čiji je Karadžić bio vrhovni komandant, sistematski i planski strijeljale “najmanje 5.115 muslimanskih muškaraca” iz Srebrenice s genocidnom namjerom da ih unište kao etničku grupu.

Istom presudom oslobođen za genocid u drugih sedam općina, zbog čega se žalilo Tužilaštvo u Haagu, a žrtve izrazile ogorčenost. S druge strane, u nekim dijelovima BiH, pristalice Karadžića bile su ogorčene visinom kazne.

Karadžićevu odbranu da su zločini iz optužnice bili “izolovani slučajevi”, a da progon nesrba nije bio politika srpskog vodstva, sudije su odbacile, zaključivši da je bilo upravo suprotno te da su “zlodjela bila sistematska i organizirana” i da je Karadžić za njih znao, a nije ništa učinio da ih zaustavi ili spriječi.

Na ovu presudu u decembru prošle godine pismenu žalbu je uložio Karadžić. U podnesku na 238 stranica, Karadžić je naveo 48 “suštinskih i proceduralnih grešaka Sudskog vijeća”, koje su, po njemu, dovele do toga da bude proglašen krivim. Karadžić smatra, kako se navodi u podnesku, da je “pogrešan proces doveo do nefer ishoda”.

Karadžić je zatražio i da se odbaci žalba kojom su Haški tužioci tražili da mu kazna bude povećana na doživotnu i da bude proglašen krivim za genocid počinjen u sedam bosanskohercegovačkih općina 1992. godine.

Usmeno izlaganje žalbi bit će zakazano naknadno.

Karadžić se u pritvoru nalazi od 21. jula 2008., kada je uhapšen u Srbiji, gdje se krio 12 godina.

Suđenje mu je počelo je u oktobru 2009. godine.

Haškom presudom označen je kao ključni učesnik u zločinačkom poduhvatu prema nesrpskom stanovništvu, zajedno s komandantom Vojske Republike Srpske (VRS) Ratkom Mladićem, kojem Tribunal sudi za iste zločine. Mladićeva je prvostepena presuda preliminarno najavljena za novembar ove godine, prenosi BIRN – Justice Report.