Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zanimljiva lista

Kandidovali se pa ni sami sebi nisu dali glas, izdala ih i rodbina

glasacka kutija
FOTO: Fena

Čini se da je svaka od stranaka barem u jednoj općini imala kandidata bez glasova

Deseci kandidata raznih stranaka za općinska odnosno gradska vijeća na jučerašnjim Lokalnim izborima u BiH ostali su, vjerovali ili ne, bez ijednog glasa. To znači da nisu bili dovoljno uvjerljivi širokim narodnim masama, ali ni sami sebe, niti bližu rodbinu, nisu ubijedili da zaslužuju podršku. One sa jednim glasom teško je prebrojati, jer bilo ih je previše. Zato ćemo navesti samo neke od primjera.

– Dvojak je razlog za takvu pojavu. Stranke izgleda po svaku cijenu popunjavavju kandidatske liste smatrajući da će im pojedini kandidati doprinijeti ukupnom rezultatu, što očigledno nije dobra taktika. Pa čak ni kandidati koji su ucijenjeni radnim mjestom ili na drugi način očito nemaju više dovoljno motivacije. Drugi razlog je taj da se sami kandidati precijene, očito nesvjesni trke u koju ulaze. Mnogi su smatrali da prijatelji, komšije i rođaci glasaju za svoje poznanike, iako se povjerenje na izborima ne daje olako, već se mora zaslužiti kampanjom, obećanim ili ispunjenim – kaže za Fokus Damjan Ožegović iz Transparency Internationala BiH.

Sedam kandidata sa liste Posavske stranke u općini Brod osvojilo je ukupno 15 glasova. Od toga troje imaju nula, a dvoje po jedan glas.  

stanari izborni rezultati
FOTO: Screenshot

Zanimljivo je bilo i u općini Stanari gdje je nezavisna kandidatkinja Nada Kršić završila svoju ovoizbornu karijeru bez glasova. Vjerovatno nije bila zadovoljna svojim izbornim programom pa se odlučila na samokažnjavanje.

I troje kandidata Nezavisnog pokreta “Svojim putem” Igor Radojičić, te jedan iz DEMOS-a, doživjeli su istu sudbinu. 

Četvero iz DNS bez glasova u općini Jezero

U općini Jezero nisu se proslavili kandidati DNS-a Nenada Nešića, gdje je čak četvero njih ostalo sa praznim saldom, jednako kao i troje iz DEMOS-a.

Bez inicijative da sebi daju glas bilo je i troje članova izborne liste Bosanskohercegovačka inicijativa Fuad Kasumović u Žepču. Isto toliko njih dobilo je po jedan glas. Istini za volju, u ovoj općini se čeka obrada još manje od tri posto glasačkih listića, pa nije nemoguće da će se nešto u konačnici promijeniti.

S druge strane, u općinama Drvar i Istočni Drvar brojanje je završeno, a ukupno osam kandidata stranke Zavičajni socijaldemokrati Mile Marčeta osvojili su nula glasova. 

istocni drvar
FOTO: Screenshot
Četiri kandidata liste Zavičajni socijaldemokrati Mile Marčeta nije glasalo za sebe u Istočnom Drvaru

Čini se da je svaka od stranaka barem u jednoj općini imala kandidata bez glasova, pa ne bi bilo loše da izvuku pouku i ubuduće razmisle koga stavljaju na liste.