Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zadokumentovan slučaj

Kako su “pali” Salamović, Sulejmanović i drugi

Foto: KJKP RAD/Društvene mreže

Jedna institucija u Kantonu Sarajevo bila je od ključne važnosti za dokumentovanje političke korupcije u slučaju direktora preduzeća “Rad“

Koordinirane aktivnosti pripadnika Uprave policije MUP-a i Tužilaštva KS u okviru kojih su jučer uhapšeni direktor Javnog komunalnog preduzeća „Rad“ Nijaz Salamović (NiP) i Reuf Sulejmanović (Naša stranka), bivši predsjednik NO ovog preduzeća, te aktuelni izvršni direkor Željeznica FBiH, epilog su, zapravo, važnih poteza jedne kantonalne institucije.

Riječ je o Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS na čelu s Erduanom Kafedžićem, koji je, u skladu sa Zakonom i svojim ingerencijama, praktično, zadokumentovao cijeli slučaj ove političke korupcije.

Pod istragom još 6 osoba

I ne samo to, kako je jučer pocrtano iz Tužilaštva KS, Ured za borbu protiv korupcije je u slučaju nezakonitog imenovanja Salamovića upozoravao na nepravilnosti, te je u konačnici službeni izvještaj podnio Tužilaštvu KS.

Pod istragom je još šest osoba, a među njima i bivša direktorica Vera Arnautović i članovi Nadzornog odbora u ovom komunalnom preduzeću. Sumnjiče se da su u protekle tri godine nezakonito imenovali Salamovića prvo za izvršnog direktora a potom i za direktora preduzeća, iako nije ispunjavao uvjete za ove pozicije.

Vera Arnautović
Foto: KJKP Rad
Vera Arnautović

O tome je jučer detaljno nakon hapšenja prvi izvijestio Fokus . Tako su Salamoviću, koji se, prema saopćenju Tužilaštva KS, sumnjiči da je u cijelom postupku fingirao i radni staž i radno iskustvo na rukovodećim poslovima, omogućili nezakonitu korist u iznosu od oko 120 hiljada maraka, koju je ostvario obavljajući funkcije koje nije mogao, niti smio obavljati

Značaj Ureda

O značaju Ureda za borbu protiv korupcije, kada je riječ o ukazivanju na korupciju kod imenovanja na javne funkcije, govori upravo ovaj slučaj. Kod ovakvih slučajeva političke korupcije od velike važnosti su i javni registri koje Ured vodi, a posebno registri javnih oglasa. Treba napomenuti da se nadležne inspekcije u ovakvim slučajevima proglašavaju nenadležnim.

Foto: Društvene mreže
Nijaz Salamović

Kako smo jučer objavili, Ured je djelujući na zastupničko pitanje iz Skupštine KS, proveo procedure provjere njegovog imenovanja za v.d. izvršnog direktora za ekonomske i pravne poslove, a koje se desilo 5. maja 2021. godine.

Nakon sveobuhvatne provjere, Ured je utvrdio da Salamović tada nije dostavio potvrde o traženom radnom stažu, te da ga je Nadzorni odbor na čelu sa Sulejmanovićem imenovao samo na osnovu dostavljenog CV-ja odnosno vjerujući navodima iz priložene biografije.

Štaviše, utvrđeno je da Salamović nije imao najmanje pet godina staža u struci koliko je traženo već je ustanovljeno da ima nešto manje od dvije i po godine. Nadzorni odbor je, kako je ustanovljeno, ponovo kršio propise tako što je 5. novembra 2021. Salamoviću produžio mandat na istoj funkciji.

Imao je i firmu

Dodatno, Ured je utvrdio da je Salamović bio u sukobu interesa jer je tada istovremeno bio i vlasnik i direktor firme „Dilber“ d.o.o. Sarajevo. Posebnu težinu kršenja Statuta preduzeća, u kojem stoji da članovi Uprave ne mogu biti u upravama drugih preduzeća, daje Salamovićeva tadašnja ovjerena izjava da nije u sukobu interesa.

Foto: Društvene mreže
Reuf Sulejmanović

Prema materijalu koje u Tužilaštvo KS stiglo iz Ministarstva komunalne privrede KS (tada na čelu sa Almirom Bečarevićem), zadokumentovana je i zloupotreba položaja kako Nadzornog odbora, a tako i samog Salamovića kod njegovog imenovanja za v.d. generalnog direktora Rada u septembru 2023. godine.

Naime, Salamović je tada za v.d. direktora imenovan na krajnje sumnjiv način, i to, kako je u odluci tadašnjeg predsjednika NO Reufa Sulejmanovića stajalo, na način da će odredbe ugovora o radu sa prethodnom direktoricom Verom Arnautović biti na snazi dok Salamović ne bude upisan u registar.