Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dom naroda fbih

Još jedna općina u BiH dobila status Grada

novi travnik postao grad
FOTO Fena
Dom naroda Parlamenta FBiH

Dom naroda Parlamenta FBiH donio Zakon kojim se Novom Travniku dodjeljuje status Grada

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je zakon kojim se općini Novi Travnik dodjeljuje status grada. Statut Grada Novi Travnik mora se u narednom periodu uskladiti sa Ustavom Srednjobosanskog kantona.

Zastupnici Doma naroda PFBiH po skraćenom postupku razmatraju Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, čime se rješava problem upravljanja deponijom, a definirane su i kaznene odredbe za prekršioce.

Uređuju se uvjeti za određivanje odlaganja otpada na deponije, način, postupci kontrole, praćenja i nadzora, kao i ostali tehnički uvjeti, uvjeti rada za odlagališta otpada, način i uvjeti odlaganja otpada, zatvaranje deponije kao i definisanje osoba na koje će se primjenjivati ovaj propis – sve vlasnike, odlagatelje, operatere, proizvođače i sva fizička i pravna lica koja u sklopu svoje djelatnosti vrše odlaganje otpada.

Kazne do 25.000 KM

Predviđaju se i kazne, te će se novčanom kaznom od 10.000 KM do 20.000 KM kazniti za prekršaj svako pravno lice, a u ponovljenom prekršaju novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 25.0000 KM ako ne pribavi dozvolu za aktivnosti upravljanja otpadom ili krši uvjete propisane u dozvoli, te ukoliko ne upravlja posebnom kategorijom otpada i transportuje otpad tako da može izazvati zagađenje okoliša, ali i ukoliko vrši prekogranični promet otpada.

Za nepropisno odlaganje otpada kaznit će se i fizička lica kaznom od 500 KM do 2.000,00 KM, a u ponovljenom prekršaju novčanom kaznom u iznosu od 3.000 KM do 5.000 KM.

Pojam cirkularne ekonomije

Zakonom je izvršena i dopuna tako da je uvršten pojam cirkularne ekonomije koja kao ekonomski model promovira održivo iskorištavanje resursa putem smanjenja otpada, recikliranja, obnavljanja i ponovne upotrebe materijala i proizvoda, a koja ima u fokusu da se vrijednost proizvoda, materijala i resursa održava što je duže moguće te da se otpad i gubici svedu na najmanju moguću mjeru.

Zakon o upravljanju otpadom donesen je s ciljem institucionalnog uređenja sektora upravljanja otpadom i izrade podzakonskih, odnosno provedbenih propisa, kako bi se u što većoj mjeri izvršilo usklađivanje zakona sa zakonodavstvom Evropske unije. Izmjenama i dopunama Zakona precizirane se oblasti upravljanja otpadom.