Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jerlagić poručio Ivaniću: Srpski narod držite u zabludi

BiH

jerlagic-sbih-ostaje

Posljednja izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića da prijedlog premijera Srbije Aleksandra Vučića pokazuje “svu političku superiornost Srba kao naroda i anarhično razmišljanje političara drugih naroda” je bacanje prašine u oči javnosti i pokušaj relativiziranja onoga što su počinili ideolozi iz Beograda, a srpski političari slijepo slijedili – ocjena je Amera Jerlagića, predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Smatraju da je Ivanićeva izjava zamjena teza jer se političari iz srpskog naroda “ponašaju arhaično i ne razumiju da su okolnosti promjenjene na prostoru nekadašnje zajedničke države”.

– Pitanje se treba postaviti obrnuto, zašto politika srpskih lidera i dalje drži u zabludi vlastiti narod i pokušava umanjiti počinjenu odgovornost tokom svih ratova u bivšoj Jugoslaviji – upitali su iz Stranke za BiH.

Navode da rat u Hrvatskoj nisu vodili Bošnjaci i Albanci s Hrvatima, nego Srbi, agresiju na BiH vodila je srpska politika, rat na Kosovu nije bio između Hrvata i Bošnjaka s jedne strane i Albanaca s druge, nego između Srba i Albanaca.

Stranka za BiH ističe da je zajednički imenitelj svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije bila beogradska politika, zbog toga Vučić ima potrebu da napravi relativizaciju i izjednači sve, iako je ta politika rezultirala genocidom u BiH.

– Trebalo bi da je Ivanić političar većeg kalibra, ali je prihvatio providnu Vučićevu igru pa misli da je dovoljno promjeniti nastupe u javnosti i na jeftin način napraviti istorijski zaokret. Potrebno je minimalno znanje iz diplomatije kako bi se na pravi način pročitali svi Vučićevi istupi – smatraju u Stranci za BiH.

Naglasili su da na ovim prostorima treba doći do suštinskog zaokreta i stvari će početi dolaziti na svoje, a budući da je Srbija učesnik svih ratova na prostoru bivše Jugoslavije logično je da od nje i krene proces iskrenog, a ne retoričkog pomirenja.