Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar kulture za Fokus

Je li “odzvonilo” presuđenom Sakibu Plehu? Magoda traži njegovu smjenu

magoda pleh
Foto: Arhiv

Ignorisana je i sudska zabranu obavljanja funkcije direktora Biblioteke za slijepa lica. Problem je u tome što su ga imenovali organi Republike BiH

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda u razgovoru za Fokus osvrnuo na veoma kompleksnu situaciju u kojoj se trenutno nalazi Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH. Tim povodom je izjavio da aktuelni direktor ove ustanove Sakib Pleh, koji je pravosnažno presuđen zbog falsifikovanja diplome, mora biti smijenjen.

Inače, osnivač Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH na papiru je i dalje Republika Bosna i Hercegovina. No, za razliku od drugih šest institucija kulture i obrazovanja čiji status iz sličnog razloga još uvijek nije riješen, na čelu Biblioteke se i dalje nalazi direktor Sakib Pleh iako je on zbog falsifikovane diplome pravosnažnom presudom presuđen na 18 mjeseci zatvora, a koje su pretvorene u tri godine uslovno.

Veliki problem

O slučaju „Sakib Pleh“ Fokus je pisao u više navrata. Iako mu je Općinski sud u Sarajevu svojevremeno zabranio obavljanje funkcije, ove sudske mjere su ignorisane.

-Ministarstvo je ovo ocijenilo kao veliki problem, koji nadležni organi Bosne i Hercegovine trebaju riješiti, s obzirom da najveće posljedice snose uposlenici ove institucije i krajnji korisnici usluga Biblioteke. Putem portala Fokus.ba još jednom pozivamo nadležne organe Bosne i Hercegovine da imenuju upravni odbor i smijene ovog direktora, kojeg su oni i imenovali prije više od 18 godina – rekao je Magoda za naš portal.

Također, odgovarajući na naš upit, Magoda je rekao da je Ministarstvo kulture i sporta KS 26. oktobra 2023. godine uputilo dopis u kojem se traži dokumentacija koja je na snazi i podaci od strane Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH.

– Biblioteka je Ministarstvu dostavila tražene podatke 02.11.2023., u kojima je, između ostalog informacija i tabelarni prikaz sa školskom spremom osam uposlenih, uključujući direktora Biblioteke Sakiba Pleha, gdje se kao završena škola navodi gimnazija, a u Pravilniku Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u Republici Bosni i Hercegovini, iz juna 1995. godine, član 29. glasi “Za direktora Biblioteke može biti imenovano lice koje ima najmanje visoku stručnu spremu društvenog smjera, tri godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima u oblasti kulture i potrebne organizatorske sposobnosti za obavljanje ovih poslova – naveo je on.

Dakle, osim što je pravosnažno presuđena osoba, Pleh zvanično i ne posjeduje diplomu visokoškolske ustanove, budući da je upravo sudskom presudom ustanovljena da je tu diplomu falsifikovao.

Razgovor s Bećirovićem

-Prema dokumentaciji i podacima dostavljenim 2. novembra 2023. godine Ministarstvu od strane Biblioteke, posljednje imenovanje direktora Biblioteke bilo je 2004. godine, a imenovao ga je Upravni odbor kojeg je imenovala Vlada RBiH. Posljednje zakonito imenovanje Upravnog odbora je imenovala Vlada RBiH 8. maja 1995. godine, i posljednje imenovanje Nadzornog odbora je imenovala Vlada RBiH 17. jula 1995. godine. Upravni i nadzorni odbor nikada nije razriješen, jer su imenovanja i razrješenja u nadležnosti osnivača. Na nedavno održanom sastanku sa predsjedavajućim Predsjedništva, gospodinom Denisom Bećirovićom, kao ministar kulture i sporta KS, naglasio sam ovu činjenicu, te apelovao da država BiH napokon riješi ovaj problem, s obzirom na to da Biblioteka za slijepa i slabovidna lica nema nadzorni i upravni odbor, koji bi zakonski razriješili direktora, s obzirom na to da najvede posljedice trpe sami korisnici usluga Biblioteke, kao i njeni uposlenici – istaknuo je Magoda.

Inače, povod za razgovor s ministrom bio je nedavni njegov sastanak s članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem gdje je razgovarano i o problematici sufinansiranja sedam ustanova od značaja za državu BiH. Dok je u saopćenju u Predsjedništvu BiH spomenuta Biblioteka, u saopćenju objavljenom na stranici Vlade KS ona je izostavljena.

Ministar Magoda, pak, tvrdi da da Biblioteka za slijepa i slabovidna lica neće biti izostavljena iz zakona Lex specialis koji je u pripremi a kojim se pored nje predviđa finansiranje i Zemaljskog muzeja, Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Historijskog muzeja, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteke, te Umjetničke galerije BiH.

Od ovih sedam ustanova kulture i obrazovanja od značaja za BiH, kojima do sada nije riješen status, kako je naveo Magoda, ocijenjeno je da su trenutno najugroženije Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, te Kinoteka BiH.

Novac za Biblioteku

Ističu da Uposlenici u ovim institucijama godinama rade u neizvjesnosti, bez plate, i bez osnovnih uvjeta za rad. Ovim zakonom, naglašava on, Kanton Sarajevo de privremeno sufinansirati institucije kulture, sredstvima namjenjenim za: plaće, topli obrok, regres i druge naknade, te režijske troškove institucija.

Dodaje da se iz Budžeta trenutno na razne načine finansiraju institucije kulture, a među njima i Biblioteka, te da presuda Plehu ne bi smio biti razlog za izostanak sufinansiranja. Kaže, da će Ministarstvo kulture i sporta KS učiniti sve napore da nastavi saradnju s Bibliotekom.

S tim u vezi ističe da je Ministarstvo kulture i sporta KS Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH 4. septembra 2023. godine izdalo preporuku za realizaciju projekata Biblioteke, kao institucije koja je veoma značajna za kulturno-historijski razvoj BiH, kulturni identitet njenih naroda, te doprinosi ravnomjernom razvoju kulture u BiH, što dokazuje svojim kontinuiranim radom i zalaganjem od 1972. godine.

Potvrda je izdata u svrhu prijavljivanja na Javni poziv Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, te se u druge svrhe ne može koristiti. Ugovor o sufinansiranju Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH (101.000,00 KM) između Ministarstva i Biblioteke potpisan je u maju 2023. godine, a Sakib Pleh je, kaže, jedino ovlašteno lice za potpisivanje ispred Biblioteke.