Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Je li napad na džamiju u Omerovićima vandalizam ili terorizam?

BiH

efendija hujdur
Efendija Džemail Hujdur

“To što su učinili može se ocijeniti kao terorizam”, bez kolebanja je u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju kazao Zaim Đulić, koji je u subotu u zoru bježao preko žičane ograde pred grupom pijanih hrvatskih mladića koji su prijetili eksplozijom plinske boce pred džamijom u selu Omerovići, pokraj Tomislavgrada.

Incident je unio nemir u to bošnjačko selo u kojem ne pamte da su se slični izgredi događali još od rata.

[pull_quote_right]Dok sam preskakao žičanu ogradu, pokidao sam odjeću i razderao nogu, ali nisam posustajao jer su bili strašno agresivni[/pull_quote_right]

Za sada je šest osoba prijavljeno za krivično djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Osim njih, koji su uhapšeni istog dana, u nedjelju su u policiju privedena još trojica učesnika incidenta.

Grupa izgrednika je na blagdan Velike Gospe u bošnjačko selo donijela bocu iz koje su ispustili plin prijeteći detonacijom pred džamijom.

“Odmah nakon jutarnje molitve u 5.25 došla su devetorica mlađih muških osoba u dva automobila, opel astri i renault meganeu, zagrebačkih registracijskih oznaka. Dvojica su izašla iz automobila i protezala se, dok su druga dvojica izvadila bocu plina iz “gepeka”. Psovali su “balije”, vjeru, džamiju i Boga. Bili su primjetno pijani, vikali su, prijetili i razbijali”, rekao je efendija Džemail Hujdur koji živi u stanu pokraj džamije, zajedno sa suprugom i dvoje male djece.

Kada su ugledali jednog mještanina, pojurili su prema njemu.

“Opsovali su mi balijsku mater, a kako je ovaj što je krenuo na mene bio ogroman, pobjegao sam put livade. Dok sam preskakao žičanu ogradu, pokidao sam odjeću i razderao nogu, ali nisam posustajao jer su bili strašno agresivni”, još uvijek pod dojmom kaže Zaim Đulić, bivši radnik Brodosplita.

“Zaim je vikao bratu: Skloni se među krave!, dok je bježao pred njima. Nakon toga su počeli razbijati”, opisuje Selim Đulić, Zaimov otac, koji je bio u kući pokraj koje se sve događalo.

Izgrednici su bocom votke razbili prozor na automobilu pred džamijom, vlasništvo Seme Nuhić, koja je večer prije došla u posjetu bratu.

[pull_quote_left]Bili su u dobi od 23 do 30 godina, a šestorica su uhapšena već nakon dva sata[/pull_quote_left]

“Bratovoj kćeri bio je rođendan pa smo roštiljali. Kako ja živim u Tomislavgradu, da ne bih putovala noću, ostala sam prespavati. Još sam bila u krevetu kad sam čula da je nešto puklo. U pidžami sam istrčala van i vidjela grupu mladića s leđa kako trče niz ulicu. Pogledala sam automobil i vidjela razbijen prozor, a na stražnjem sjedalu bila je boca votke. Vidjela sam kako su izvadili bocu plina iz prtljažnika u kojem je bila još jedna. Sigurno bi i nju izvadili da se nije počelo okupljati sve više ljudi. Iz prve boce počeli su puštati plin prije nego što su pobjegli”, kaže Sema.

Dalje niz ulicu, napadači su bocom “Jack Danielsa” razbili staklo na parkiranom kamionu. Kako se počelo okupljati sve više građana, devetorica izgrednika ušla su u automobile te su se odvezli niz sporednu ulicu do ceste.

Pohod su okončali razbijanjem prozora na kući na križanju sporednog puta i ceste, te su produžili prema Posušju.

“Bili su u dobi od 23 do 30 godina, a šestorica su uhapšena već nakon dva sata jer je moja supruga zapamtila registraciju jednog vozila. Još trojica su uhapšena u nedjelju ujutro. Od ratnih godina nije bilo nikakvih problema ni provokacija. Eto, sada je prije mjesec dana osvanuo provokatorski grafit u selu Mokronoge, a sada i ovo”, veli efendija Džemail Hujdur.