Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nema se, može se

Javno preduzeće grca u dugovima, ali direktor ima osnovnu plaću 6.500 KM

Foto: Željeznice FBiH

U drugoj polovini 2024. godine, u skladu sa novom Uredbom o isplati Vlade FBiH, svi uposlenici, osim članova Uprave, primit će pomoć u ukupnom iznosu od 2.768 KM

Uprkos pozitivnim rezultatima postignutim u posljednje dvije godine, upitna je sposobnost Željeznica FBiH da nastave poslovati u vremenski neograničenom razdoblju. Razlog su velika dugovanja po kreditima i prema dobavljačima, neisplaćene obaveze za doprinose, te nemogućnost izmirenja tekućih obaveza.

Ovo preduzeće u minusu je više od 710 miliona maraka. Od toga su dugoročne obaveze oko 426 miliona, a kratkoročne 284 miliona KM. Samo za poreze i doprinose dug je narastao na 137.669.772 KM. U finansijskim izvještajima za 2023. godinu iskazana je neto dobit od 17.432.407 KM, što je bilo značajno više nego godinu ranije kada je iznosila 883.892 KM. Međutim, i dalje nedovoljno za vraćanje kredita i drugih obaveza.

Obaveze JPŽFBiH iznose više od 710 miliona KM

Vlada FBiH je u periodu od 2018. do 2023. godine Željeznicama uplatila ukupno 30.000.000 KM na ime izmirenja obaveza za doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje. Dug po ovom osnovu datira još iz perioda od 2000 do 2017. godine kada su radnicima isplaćivane samo neto plaće bez pripadajućih poreza i doprinosa. Nakon toga preduzeće je počelo redovno izmirivati obaveze, dok one iz prethodnih godina uplaćuje kada je u mogućnosti ili prilikom odlaska radnika u penziju.

Topli obrok i regres

U Željeznicama je zaposleno 2.627 radnika, a sistematizacijom je predviđeno više od četiri hiljade. U 2023. godini prestao je radni odnos za 213, a istovremeno je zaposleno 126 novih. Uglavnom se radilo o nekvalifikovanim, polukvalifikovanim, kvalifikovanim i radnicima sa srednjom stručnom spremom. Ured za reviziju institucija FBiH izvršio je uvid u procedure javnog konkursa i nije utvrdio nepravilnosti. Međutim, revizori su ukazali da je zbog racionalizacije troškova neophodno utvrditi koliko je realno potrebno uposlenika.

Plaće uposlenika bile su rasponu od 661 do 2.056 KM, odnosno prosječno 1.207 maraka. Naknada za topli obrok je 11,14 KM dnevno, a radnicima je u 2023. isplaćen regres od 616,50 KM. Ove godine 682.

Direktorske plaće nisu dio ove statistike i kada bi uzeli u obzir samo njih pomislili bi da se radi o izuzetno uspješnom, a ne preduzeću koje grca u dugovima i čija je imovina opterećena hipotekama. Naime, direktorova plaća jednaka je iznosu od pet prosječnih koje su isplaćene u FBiH, što je na kraju prošle godine bilo oko 6.500 KM, a sada i više. Izvršni direktori dobijaju četiri prosječne. Plus topli obrok, naknada za prevoz i 0,5 posto za svaku godinu navršenog staža.

Najavljena nova pomoć

Iz ŽFBiH sredinom ove godine saopćili su da su svim radnicima, izuzev članovima Uprave, primanja povećana za 520 KM, što se najvećim dijelom odnosilo na pomoć u skladu sa Uredbom Vlade FBiH, a najavljena je i nova.

– Taj iznos uključivao je i povećanje plate od augusta 2023. godine svim radnicima u iznosu od 100 KM i pomoć u iznosu od 420 KM. Također, i u drugoj polovini 2024. godine, u skladu sa novom Uredbom o isplati Vlade FBiH, svi uposlenici, osim članova Uprave, primit će pomoć u ukupnom iznosu od 2.768 KM. To će biti isplaćeno u šest tranši, od po 461 KM mjesečno i 100 KM povećanja plate. U konačnici, u narednih šest mjeseci radnici će primati 561 KM više na mjesečnom nivou – najavio je tada generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić.

Džafiću je ovo treći mandat na čelu Željeznica, gdje je došao kao kadar SDA, ali ga je na ovu poziciju kao vršioca dužnosti imenovala i Vlada FBiH Nermina Nikšića krajem prošle godine.

Inače, Željeznice FBiH najveći su porezni dužnik u Federaciji, a u top pet su još rudnici “Kreka”, “Zenica” i “Breza”, te sarajevski GRAS. Dug veći od sto miliona ima i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Deset najvećih poreznih dužnika