Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okrugli sto u banjoj luci

Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za monitoring javnih budžeta

Foto: CIN.ba

Na konferenciji su iznijeti problemi i poteškoće sa kojima se suočavaju predstavnici nevladinog sektora i organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini

Finansiranje nevladinih organizacija iz javnih budžeta treba biti transparentnije, efikasnije i usmjereno ka kreiranju partnerskog odnosa između javnog sektora i nevladinog sektora – jedan je od glavnih zaključaka Okruglog stola „Finansiranje nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini“ koji je danas održan u Banjoj Luci.
Okrugli sto je još jedna u nizu aktivnosti koje je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) sa partnerskim organizacijama „Futura“ iz Mostara i Centar za istraživanja i studije − GEA iz Banje Luke u okviru projekta Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za monitoring javnih budžeta koji finansiraju Evropska unija i The Balkan Trust for Democracy putem USAID-a. Cilj projekta je da doprinese borbi protiv korupcije kroz podizanje nivoa fiskalne i budžetske transparentnosti aktivnim uključivanjem civilnog društva.

Marko Martić iz Centra za istraživanje i studije − GEA je predstavio nalaze istraživanja o sistemu finansiranja nevladinih organizacija iz javnih budžeta u Bosni i Hercegovini. Istraživanje pokazuje da se se svake godine iz javnih budžeta potroši više od sto miliona maraka na finansiranje nekoliko hiljada nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini.

[BANJA LUKA] Na okruglom stolu predstavnici nevladinih organizacija i institucija razgovaraju o sistemu finansiranja NVO…

Posted by Jačanje kapaciteta OCD-a za monitoring javnih budžeta on Thursday, September 28, 2023

„Većina sredstava dijeli se na osnovu zahtjeva, a ne na osnovu javnog poziva i jasnih procedura i taj iznos koji se dodijeli iz javnih budžeta je višestruko veći, nego iznos koji se dodijeli iz međunarodnih organizacija“, objasnio je Martić.

Na konferenciji su iznijeti problemi i poteškoće sa kojima se suočavaju predstavnici nevladinog sektora i organizacija koje djeluju u Bosni i Hercegovini.

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu u Banjoj Luci je rekao da vlasti oko 90 posto novca izdvajaju za sport i socijalne usluge, dok se preostali dio dijeli na mnoštvo nevladinih organizacija.