Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Vijeća ministara

Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Fojnici i Kreševu po 200.000 KM

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine su najavili i apliciranje na Fond solidarnost Evropske unije.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici donijelo odluku da dijelovima zemlje koji su nedavno pogođeni poplavama i odronima ukupno pomogne s milion KM.

Prema odluci, Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica će dobiti po 200.000 KM. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Osim toga, Vijeće ministara je razmotrilo informaciju o pomoći u iznosu od 10 miliona eura, a koju je Hrvatska uputila spomenutim općinama i gradovima.

Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da u saradnji s entitetskim i kantonalnim tijelima te lokalnim zajednicama hitno pripremi informaciju o stanju i potrebama stanovništva te o stanju infrastrukture, kako bi se donijela odluka o tome kako raspodijeliti finansijsku pomoć Hrvatske.

Rok za dostavljanje navedene informacije je deset dana te je obećano da će Ministarstvo sigurnosti predložiti mehanizme hitnog i transparentnog utroška ovih sredstava, kako bi se osigurala učinkovita i pravedna pomoć.

Iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine su najavili i apliciranje na Fond solidarnost Evropske unije.