Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrada zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u skladu sa EU standardima

BiH

mato jozic
Mato Jozić

Donošenje okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći na razini Bosne i Hercegovine, koji treba biti usklađen i prihvaćen u entitetima, planirano je u okviru Strukturalnog dijaloga.

– Iz tog razloga Ministarstvo pravde Federacije BiH formiralo je radnu grupu koja će učesvovati u izradi zakona. Očekujemo da će biti usvojen do kraja godine – rekao je u razgovoru za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić.

Pri utvrđivanju teksta zakona, dodaje, koristit će se propisi iz Hrvatske, odnosno najbolje evropske prakse, a cilj je da besplatna pravna pomoć u BiH bude u skladu sa EU standardima.

– To moramo ispoštovati ako želimo pristupiti pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji – kaže Jozić.

Dom naroda Federalnog parlamenta, kako je rečeno, 31. marta razmatrat će u formi nacrta i izmjene Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, kojim bi se produžio rok do 1. januara 2017. godine za početak primjene Zakona.

Novi rok je propisan jer nisu osigurani potrebni kapaciteti za funkcioniranje posebnih odjela u Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužilaštvu.

– Za to sredstva osigurava Vlada FBiH, te pravi materijalne i tehničke pretpostavke za odgovarajuću primjenu odredbi ovog zakona – kazao je Jozić.

Također, navodi da je potrebno donijeti i izmjene Krivičnog zakona FBiH s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, MONEYVAL komiteta.

Time bi bila uvedena definicija arbitra, suca porotnika, kao i definicija zločina iz mržnje te odredba da će krivično djelo izvršeno iz mržnje biti uzeto kao otežavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne.

Budući da je na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, ističe da je nastala pravna praznina u regulisanju krivičnog djela trgovine ljudima na nivou Federacije BiH.

Navedenim izmjenama i dopunama kaznom zatvora od najmanje pet godina kaznit će se osoba koja počini to krivično djelo, a za organiziranu trgovinu ljudima predviđena je kazna zatvora od 10 godina.

Federalni ministar pravde Mato Jozić izrazio je nadu da će na području Federacije doći do suzbijanja društveno opasnih ponašanja, kao što su krivična djela počinjena iz mržnje, navođenje na prostituciju, te trgovina ljudima, što je “opredjeljenje” Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH, o kojem će se 31. marta izjasniti Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.