Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Izo Tankić izabran za novog člana VSTV-a, zamijenit će Halila Lagumdžiju

Foto: Arhiv

Lagumdžija je 2010. godine imenovan za sudiju Suda BiH, a na sjednici održanoj u februaru 2021. godine izabran je za predsjednika VSTV-a, na mandat od četiri godine

Sud Bosne i Hercegovine izabrao je sudiju Izu Tankića za novog člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine koji će u februaru naredne godine doći na mjesto aktuelnog člana Halila Lagumdžije, koji obnaša i funkciju predsjednika ovog najvišeg pravosudnog tijela, potvrđeno je za Detektor.

Ovu informaciju je na sjednici VSTV-a za Detektor potvrdio predsjednik Lagumdžija. On je pojasnio da je u Sudu BiH jutros održana opšta sjednica Vijeća, te su sudija Tankić i on bili jedini kandidati za članove VSTV-a.

-On je dobio veći broj glasova i izabran je za novog člana Vijeća. Trebao bi stupiti na dužnost u februaru 2025. Kad je u pitanju izbor novog rukovodstva Vijeća, to bi se u svakom slučaju desilo i da sam ja ostao kao član, jer rukovodstvo Vijeća se bira na mandatni period od četiri godine i u februaru bi se svakako desio izbor – pojasnio je on.

Lagumdžija je 2010. godine imenovan za sudiju Suda BiH, a na sjednici održanoj u februaru 2021. godine izabran je za predsjednika VSTV-a, na mandat od četiri godine.

Mandat mu ističe u februaru naredne godine i time automatski prestaje njegov angažman u VSTV-u.

Sudija Tankić je od 2002. do 2005. bio član VSTV-a, a za sudiju Suda BiH imenovan je 2005. godine, saopštio je BIRN.