Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neobična pojava

Iznad BiH, Hrvatske i Srbije sinoć je nešto preletjelo. Jedni tvrde da je meteor, drugi da nije

Foto: Screenshot

Nekoliko užarenih objekta koji su u nedjelju oko 20 sati pali s neba uspjeli su vidjeti, ali i snimiti mnogi iz BiH, Hrvatske i Srbije

Iznad BiH, Hrvatske i Srbije sinoć je proletio meteor, a na društvenim mrežama su se pojavili snimci ovog neobičnog fenomena.

Na brojnim snimcima a koji su objavljeni na internetu, može se vidjeti kako iza užarenog objekta ostaje vatreni trag, a brojni građani Hrvatske, Srbije i Bosne zapitali su se o čemu je riječ.

Nekoliko užarenih objekta koji su u nedjelju oko 20 sati pali s neba uspjeli su vidjeti, ali i snimiti mnogi iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Astronom Anto Radonić za 24sata.hr je rekao da se ne radi o meteorima, pošto su oni ipak brži.

-Vjerovatno svemirski otpad, gornji stepen neke rakete. Presporo pada da bi bio meteor, rekao je kratko Radonić.

Udruženje Astrokutak Eureka na svojim su stranicama objavili kako se je iznad Srbije proletio meteor koji je u potpunosti izgorio u atmosferi.

“Iznad Srbije upravo je proletio bolid. U pitanju je meteor većih razmjera i izrazito većeg sjaja (kao vatrena kugla). Kretao se veoma sporo jer je u atmosferu ušao pod oštrim uglom. U potpunosti je sagorio u atmosferi, reklo je ovo udruženje.

“Njegovu pojavu ponekad može pratiti i pucketanje zvuka usljed sagorijevanja! Pogledajte snimak! Snimljen je iz sela Majdevo, nedaleko od Kruševca”, dodalo je ovo udruženje i objavilo snimak.