Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik SDA

Izetbegović: Startana je mašina koja će samljeti Dodika. HNS vlada Federacijom BiH

Foto: Screenshot/FTV

Izetbegović naglašava kako je uvijek govorio da će se Dodik “ugušiti” u sankcijama i ekonomskoj nestabilnosti RS-a

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je gostujući na Federalnoj televiziji istakao kako SDA nije kriva za neusvajanje Plana rasta, te da FBiH, upravlja HNS, kao i da je Milorad Dodik u veoma teškoj ekonomskoj situaciji, te da će se “ugušiti” u sankcijama.

-SDA nije kriva za neusvajanje Plana rasta. Vlast može to usvojiti bez opozicije. Očekivali su da će opozicija to prihvatiti i podijeliti odgovornost. Pristalo se na sve zahtjeve Milorada Dodika, a na štetu Bosne i Hercegovine – izjavio je Izetbegović.

“Gušenje” Dodika

Izetbegović tvrdi da je RS u teškoj ekonomskoj situaciji.

-Milorad Dodik je ovo sam sebi uradio. Oni su išli sa strategijom Dodik se promijenio. Ponudili su mu ruku. Dakle, svi su izlazili s pričom da SDA nije znala s Dodikom. Ovo je taj Dodik kojeg se mi sjećamo, on je postao još gori. Šta je sve uradio za destabilizaciju BiH, kakve je uvredljive riječi izgovorio predstavnicima sila i velesila, navodi Izetbegović.

Izetbegović naglašava kako je uvijek govorio da će se Dodik “ugušiti” u sankcijama i ekonomskoj nestabilnosti RS-a.

-Kada smo tražili da mu se uvedu sankcije, nisu htjeli. Sada ulazi u živo blato iz kojeg se neće izvući. Američki ambasador će otići ali je startovao mašineriju u Washingtonu koja će samljeti ovo što radi Dodik, oni su krenuli na njega, neće to moći izdržati, rekao je.

“HNS vlada FBiH”

Izetbegović navodi kako Čović i HNS “vladaju Federacijom”.

-SDA je u opoziciji i možda nije bitno šta misli predsjednik opozicione stranke. Bitni su argumenti, šta su oni obećali, šta su trebali uraditi i šta su uradili. Definitivno, HNS vlada Federacijom, ništa se u FBiH ne može uraditi bez HNS-a i gospodina Čovića, a sprega Čović – Dodik vlada državom, rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na Trojku za koju tvrdi da nema gard, te da daju ustupke HDZ-u što se najbolje vidi kako ne mogu istrgovati smjenu Zorana Galića.