Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kritikovao Trojku

Izetbegović slavi rezultat SDA: Imamo osam više općina

Foto: Harun Muminović/FENA

Između ostalog, naveo je kako koalicija “Trojka” je kako on navodi nespretna vlast

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović zadovoljan je rezultatima ove stranke na Lokalnim izborima, kazavši da je SDA u odnosu na prethodne Lokalne izbore osvojila osam više načelničkih pozicija u Federaciji BiH.

Izetbegović je kazao da SDA ima sve razloga za slavlje, ali slavlja neće biti iz poštovanja prema unesrećenima u poplavama i klizištima koja su prije dva dana pogodila dijelove Bosne i Hercegovine.

Osvojili deset više a izgubili dvije

-SDA je na prošlim lokalnim izborima osvojila 26 načelničkih pozicija, na ovim smo osvojili deset više a izgubili dvije, što znači da smo za sada u plusu osam pozicija. U Unsko-sanskom kantonu smo osvojili Ključ, u Tuzlanskom kantonu smo od 13 općina osvojili osam, odnosno pobijedili smo u Gradačcu, Gračanici, Kalesiji, Sapni i Kladnju, a izgubili smo Banoviće – kazao je Izetbegović.

Kako je kazao, SDA je u Zeničko–dobojskom kantonu od 12 općina pobijedila u devet, u Srednjebosanskom kantonu zadržala je svih pet načelničkih pozicija, dok u Posavskom kantonu očekuje pobjedu u Odžaku, nakon glasova iz inostranstva, dok je u Velikoj Kladuši pobijedio zajednički kandidat kojeg je podržala SDA.

Izetbegović se pohavlio i podrškom Efendiću

Napominje da je SDA u Kantonu Sarajevo zadovoljna rezultatima, jer je zadržala većinu načelničkih pozicija, uz gubitak Ilijaša, međutim trend rasta broja glasova za općinska vijeća je evidentan.

-U Kantonu Sarajevo SDA je zadržala Hadžiće, Vogošću, Trnovo, u Novom Gradu pobijedio je kandidat kojeg smo podržali, a izgubili smo Ilijaš. U sarajevskim općinama SDA je zabilježila veliki porast broja glasova za općinska vijeća, tačne brojeve ne znam, ali trend je sasvim jasan – objasnio je predsjednik SDA.

Između ostalog, ustvrdio je kako je “Trojka nespretna vlast”.

“Trojka je pokazala šta zna, odnosno ne zna. Mi smo to samo podcrtali. Stvari su jasne. Nespretna vlast, kojoj ne ide. Desilo se ono što smo govorili da će se desiti. Trojka, ako ovako nastavi, može slobodno da računa da će biti pometena na idućim izborima. NiP pada. SDP može da oscilira, oni će uvijek imati svoje glasačko tijelo. NiP je u jednom momentu buknuo, sada je stranka koja nestaje”, kaže Izetbegović.

O pobjedi Berila

Komentarisao je i pobjedu Ibre Berila kao kandidata za načelnika Općine Trnovo, koji je trenutno iza rešetaka.

“Svjedoci smo da je veliki broj političara izlazio nevin iz nekih procesa. Ne znam hoće li se pokazati da je Berilo sebi nešto priskrbio. Neosporno je da je uradio nešto za svoj narod. Sve ostalo je neizvjesno, vidjet ćemo”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da u Mostaru i Distriktu Brčko SDA također bilježi dobre rezultate, dok je u Srebrenici upisala poraz.