Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podjela 102 miliona eura

Izetbegović objasnio koliko će novca od MMF-a dobiti svaki kanton

FNA_120750 (1)

Čak je izgledalo da se nećemo uspjeti dogovoriti. A to bi bila jako loša poruka, mnogo teža od jednog ili dva procenta koje će svakako strana koja ih preuzme morati vratiti

– Sastanak je trajao punih pet sati i bio je težak. Čak je izgledalo da se nećemo uspjeti dogovoriti. A to bi bila jako loša poruka, mnogo teža od jednog ili dva procenta koje će svakako strana koja ih preuzme morati vratiti. Ovo je kredit, a ne donaciji – kazao je Bakir Izetbegović, lider SDA nakon današnjeg dogovora o raspodjeli 330 miliona eura.

Dogovor je u konačnici ipak postignut, a prema njemu, 50 posto sredstava koje je uzela Federacija BiH (204 miliona eura) biće raspodjeljeno kantonim. Izetbegović je objasnio kako će ići raspodjela tih 102 miliona eura po kantonima.

– Predstavnici HDZ-a nisu tražili da se kantoni uvrste kao supotpisnici vanrednog aranžmana sa MMF-om, ali su tražili da se kantoni putem FBiH zaduže za servisiranje veoma bitnih funkcija koje su u njihovoj nadležnosti. To su na prvom mjestu zdravstvo, policija, isplata minimalne plaće putem biroa za zapošljavanje za sve koji budu otpušteni dok traje blokada i recesija. To troje, po procjenama, nosi 50 posto finansijskog pritiska u ovim prilikama. Bit će precizno izračunato i tretirano rebalansom Federalnog budžeta koji je u izradi. Kantoni će povući sredstva proporcionalno broju stanovnika po popisu iz 2013. godine – pojasnio je predsjednik SDA za Faktor.

Prema tome, najviše novca moći će povući Tuzlanski kanton, a najmanje BPK…