Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDA

Izetbegović: Blok 7 neće praviti ekološki problem Evropi

izetbegovic3346

Izjavu nisu htjele potpisati stranke koje će vjerovatno ostati u opoziciji – kazao je Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je novinarima nakon sastanka predstavnika 19 parlamentarnih stranaka i komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, da nisu potpisali zajedničku izjavu “Pismeno opredjeljenje Bosne i Hercegovine: Na putu prema novoj agendi za socioekonomske reforme”.

Iako su iz SDA bili spremni da potpišu izjavu, Izetbegović je kazao da za neke predstavnike stranaka izjava sadrži nepotrebne i neprihvatljive formulacije.

Međutim, Izetbegović je kazao da su svi prihvatili da je izjava dobra osnova za nastavak razgovora i da treba biti obuhvatnija i preciznija.

– Izjavu nisu htjele potpisati stranke koje će vjerovatno ostati u opoziciji – kazao je Izetbegović.

Naglasio je da su razgovarali i o izgradnji Bloka 7 te općenito o korištenju lignita.

Istakao je da ih je Hahn upozorio da će BiH, ukoliko bude koristila taj resurs, vjerovatno morati izdvajati milijardu eura doprinosa EU, jer pravi ekološki problem.

– Zamolio sam ga, a ostali su se složili, da EU ima elastičniji pristup. Nije problem koliko spalite uglja, već koliko proizvodite ekološkog problema – kazao je.

Izetbegović je potcrtao da će se graditi Blok 7 koji neće praviti ekološki problem Evropi, jer će smanjiti emisije problematičnih čestica.

– Moramo iskoristiti naše resurse i moramo imati energetsku stabilnost u BiH – poručio je.

Govoreći o odgodi Kongresa SDA, Izetbegović je kazao da je potrebno tri do četiri mjeseca da završe pripreme, jer namjeravaju uraditi temeljitu promjenu u Statutu stranke, a koju ne mogu završiti do 26. maja koji je sredinom mjeseca ramazana.

Izrazio je nadu i da će uskoro biti formirano Vijeće ministara BiH.

– Svi se slažu na ne treba ucjenjivati, ali onda entitetski nivo kaže da BiH neće nastaviti NATO putem i uđe u sferu za koju nisu nadležni – kazao je Izetbegović te poručio da te stvari treba prevazići.

Vrlo je logično, dodao je Izetbegović, da Skupština RS-a predloži vojnu neutralnost BiH, ali da se to treba razmatrati na nivoima koji su za to nadležni.