Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mnogo je kombinacija

Izbori 2024: Izračunali smo trenutne mandate u Sarajevu, sve opcije su moguće

izbori
Foto: FENA

Nakon što se potvrde sva četiri općinska vijeća, slijedi izbor vijećnika za Skupštinu Grada Sarajeva, a potom i izbor gradonačelnika

Glasovi za opštinska vijeća u četiri sarajevske općine koje čine Grad Sarajevo još nisu prebrojani. Preliminarni rezultati poznati su samo za načelničke pozicije. U Općini Centar pobijedio je Srđan Mandić (Naša stranka), a u Starom Gradu Irfan Čengić (SDP). Općinu Novo Sarajevo naredne četiri godine vodit će Benjamina Karić (SDP), a Općinu Novi Grad dosadašnji načelnik Semir Efendić.

Kada su u pitanju općinska vijeća spomenutu četiri sarajevske općine situacija je prilično neizvjesna.

Stari Grad

Stranke Trojke (SDP, NS i NiP) u Starom Gradu nakon 80 posto obrađeni biračkih mjesta imaju 14 zastupnika. Dva zastupnika trenutno imao i Snaga naroda (SN) Rame Isaka, stranka koja je koalicioni partner Trojke na višim nivoima. Sa dva vijećnika Snage naroda Trojka u Starom Gradu bi imala tijesnu većinu (16 od 31). SDA u Starom Gradu trenutno ima 7 mandata. Demokratska frona (DF) ima četiri, a Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) dva mandata. Po jedna mandat za sada imaju i NES i Naprijed BiH (NBiH).

OV STARI GRAD
Trojka u Starom Gradu ne može bez Rame Isaka?

Centar

U Općini Centar stranke Trojke imaju trenutno 18 mandata nakon 90 posto obrađenih biračkih mjesta. Ukoliko se ovakav trend zadrži do kraja prebrojavanje imat će sigurnu većinu. No, treba imati na umu da je ogranak NiP u Centru praktički istupio iz Trojke još prije izbora. S druge strane SDA trenutno drži 6 mandata, a Stranka za BiH 4. DF trenutno ima dva vijećnika, a NES jednog. Podsjećamo, općinsko vijeće broji 31 vijećnika. Ukoliko Narod i pravda u Centru odluče prikloniti se SDA, SBiH i DF-u imat će zajedno 16 vijećnika, što je većina u općinskom vijeću.

OV centar
Trojka u Centru ima većinu ako se ne raspadne

Novo Sarajevo

U Novom Sarajevu situacije je prilično nejasna. Stranke Trojke tamo trenutno imaju 15 mandata, što nije dovoljno za većinu. SDA je trenutno na šest vijećnika, a Stranka za BiH na pet. Demokratska fronta trenutno ima dva vijećnika, a iznad cenzusa sa po jednim vijećnikom su trenutno čak tri stranke, Platforma za progres, Naprijed BiH i NES. Kada je Općina Sarajevo u pitanju i buduća većina u općinskom vijeću, trena imati u vidu da je mandate osvojilo i nekoliko vijećnika koji su mijenjali nekoliko stranaka do sada. U pravilu, odmah nakon izbora.

OV novo sarajevo
U Novom Sarajevu će opet odlučivati dokazani preletači?!

Novi Grad

U Novom Gradu, barem se tako čini, najjasnija je situacija. Pobjednik izbora, Stranka za BiH Semira Efendića tranutno ima 11 mandata. SDA trenutno ima sedam i ukoliko Efendić odluči ponovo s SDA, većina je neupitna. Lider SDA Bakir Izetbegović se odmah nakon izbora pohvalio da je njegova partija podržala Efendića u utrci za načelnika. Podsjećamo, Efendić je donedavno bio kadar SDA.

OV NOVI GRAD
Ako se Efendić vrati u zagrljaj SDA većina je neupitna u Općinskom vijeću

Čiji će biti gradonačelnik Sarajeva?

Nakon što se potvrde sva četiri općinska vijeća, slijedi izbor vijećnika za Skupštinu Grada Sarajeva, a potom i izbor gradonačelnika. Svaka od četiri sarajevske općine daje po sedam vijećanika u Skupštinu Grada Sarajeva.