Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CIK BiH

Iz SDA potvrdili da su započeli pregovore oko formiranja vlasti u TK

izbori bih glasanje glasaci

Drugolasirana je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH). Osvojili su osam mandata

Na području Tuzlanskog kantona, nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) objavila je utvrđene preliminarne rezultate općih izbora u BiH, definitivno je jasno koji će politički subjekti biti parlamentarni.

Najviše mandata osvojila je Stranka demokratske akcije (SDA) – ukupno 13, a u zastupničke klupe sjedaju Smajo Mandžić, Irfan Halilagić, Muamer Zukić, Šekib Umihanić, Lejla Vuković, Fadil Kudumović, Jasmina Lugavić, Suvada Džuzdanović, Bahrudin Ahmetagić, Damir Šišić, Edin Dedić, Hasiba Kurtić i Edin Vikalo.

Stranka demokratske akcije u Tuzlanskom kantonu osvojila je 60.814 glasova.

Drugolasirana je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH). Osvojili su osam mandata, a u zastupničke klupe sjedaju Dževad Hadžić, Mirela Memić, Slađan Ilić, Vahidin Smajlović, Vedrana Petrović, Hamza Bešić, Amila Hodžić i Alen Karić.

SDP BiH je osvojio ukupno 37.189 glasova.

Demokratska fronta (DF) je po snazi treća parlamentarna stranka u Skupštini TK s četiri mandata, a zastupnici su Žarko Vujović, Sandra Imširović, Boris Krešić i Ivana Mijatović. Demokratska fronta je osvojila 20.748 glasa.

Pokret demokratske akcije BiH (PDA BiH) imat će tri zastupnika i to Senad Alić, Lejla Ćebić Đerzić i Jakub Suljkanović. PDA BiH osvojio je 16.153 glasova.

Stranka za BiH ima dva zastupnika. U zastupničke klupe će sjesti Asmir Hasić i Emir Salihović. Stranka za BiH osvojila je 10.934 glasa.

Narod i pravda (NiP) prvi put imat će svoje zastupnike u Skupštini TK. Mandate su dobili Izen Hajdarević i Silva Banović, a ukupno je ta stranka imala 10.607 glasova.

Socijaldemokrati BiH (SD BiH) imaju dva zastupnika i to Emir Begić i Husein Tokić, a ova politički subjekt je dobio 8.037 glasova.

Na koncu, Naša stranka će imati jednog zastupnika i to Amira Hasičevića. Osvojili su ukupno 7.056 glasova.

Skupština TK ima 35 zastupnika, a iz Stranke demokratske akcije su potvrdili kako su kao pobjednička stranka počeli s pregovorima o formiranju parlamentarne većine. Nešto ranije su iz DF-a poručili da oni neće u koalicije s PDA i NiP-om. Očekuje se da SDA za svoj blok pridobije DF, Stranku za BiH i Socijaldemokrate. Ukoliko se to i desi, vladajuća koalicija imala bi 21 zastupnika, što je tri više od proste većine.