Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog poteza advokata

Iz OSCE-a za Fokus: Pravosudni sistem u Bosni i Hercegovini je ugrožen!

sud bih sudnica
Foto: BIRN

Detaljno su elaborirali potez advokata o obustavi rada pred Sudom BiH kao i posljedice za cijeli pravosudni sistem

U Misiji OSCE-a u BiH su na upit Fokusa prokomentirali aktuelnu obustavu rada advokata koji zastupaju klijente po službenoj dužnosti pred Sudom BiH.

Kako su naveli, uvažavajući opravdane pritužbe advokata koji zastupaju klijente po službenoj dužnosti pred Sudom BiH, a u vezi sa isplatom neizmirenih naknada, Misija ipak ističe da su pravo na pravičan postupak, uključujući tu i pravo na suđenje u razumnom roku te pravo na efikasno pravno zastupanje, od ključnog značaja za funkcionalan pravosudni sistem koji podržava vladavinu prava.

Dio sistema

-Advokatske komore sastavni su dio tog sistema, a isto se odnosi i na advokate, koji igraju presudnu ulogu u očuvanju standarda pravičnog postupka. Upravo zbog te njihove uloge, obustava rada koju su inicirale entitetske advokatske komore prije dvije sedmice, dodatno će narušiti funkcionalnost pravosudnog sistema koji je već opterećen hiljadama neriješenih predmeta, te na taj način ugroziti pravično, efikasno i blagovremeno ostvarivanje pravde za osumnjičene, optužene i žrtve – kazali su nam iz Misije OSCE-a.

Misija ističe da međunarodni standardi prepoznaju važnu ulogu advokata u ostvarivanju pravde, jer su oni posrednici između građana i sudova, te se shodno tome očekuje da će advokati aktivno doprinositi postizanju pravednog ishoda sudskih postupaka.

-Ti standardi također navode i niz ograničenja u pogledu ponašanja članova advokatske komore, uključujući tu i ograničenja u pogledu njihovog prava na obustavu rada. Naime, prilikom donošenja odluke o obustavi rada, advokatske komore dužne su pronaći odgovarajući balans između vlastitih opravdanih interesa i potreba, i profesionalnih obaveza koje imaju u sudskom postupku, u cilju njegovog pravednog ishoda – naveli su iz OSCE-a.

Kako su naglasili, jednostrana obustava pružanja advokatskih usluga u predmetima u kojima je obavezno zastupanje po službenoj dužnosti, vjerovatno će ozbiljno poremetiti tok sudskih postupaka, jer u velikom broju ovih predmeta neće biti moguće nastaviti postupak bez prisustva advokata. Shodno njihovim profesionalnim i zakonskim obavezama, dodali su, obustavljanje profesionalnih dužnosti advokata ne smije ići na štetu prava i interesa njihovih klijenata.

-Iz tog razloga, Misija poziva advokatske komore da utvrde minimum usluga koji je nužan za zaštitu prava i interesa osumnjičenih i optuženih u skladu sa svim važećim propisima, te osiguraju pružanje tih usluga, bez obzira na rješavanje pitanja izmirenja naknada i njihove visine. Advokatske komore i njihovi članovi moraju postupati uz uvažavanje najboljih interesa klijenata, te poštovati zakonske standarde koji se odnose na njihovu profesiju. Misija poziva sve nadležne aktere da poduzmu neophodne korake, u cilju urgentnog rješavanja nastale situacije. Misija također ističe da su od najveće važnosti zaštita prava osumnjičenih i optuženih, kao i prava žrtava, koje mogu doživjeti retraumatizaciju zbog kašnjenja uzrokovanih obustavom rada – poručili su iz ove međunarodne organizacije.

Odgađanja ročišta

Na naš upit kakav je uticaj obustave rada na tok postupaka, odgovorili su kako je Misija je zapazila odgađanje ročišta ili njihovo održavanje bez prisustva advokata u više predmeta koji se vode pred Sudom BiH, što je posljedica obustave rada.

-Naročito nas brine činjenica da će obustava rada ne samo narušiti prava optuženih, već i prolongirati neizvjesnost za žrtve krivičnih djela, ugroziti blagovremeno ostvarivanje pravde, produžiti već dugotrajne postupke te vjerovatno dovesti do povećanja sudskih troškova. Sve navedene bojazni dodatno dobijaju na težini zbog odluke privatno angažovanih advokata da se pridruže obustavi rada – odgovor je iz OSCE-a.

Osim što traže isplatu neisplaćenih naknada za zastupanje po službenoj dužnosti, Advokatske komore također traže i povećanje naknada. Interesovalo nas je mišljenje Misije o tom zahtjevu.

-Preduslov za izmirenje neizmirenih obaveza na ime usluga zastupanja po službenoj dužnosti ispunjen je usvajanjem Budžeta BiH, a Sud BiH dao je izjavu za javnost kojom potvrđuje da su obaveze na ime neisplaćenih naknada izmirene zaključno sa 8. avgustom. U okviru obustave rada, obje advokatske komore također su tražile izmjene Odluke o naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, u cilju povećanja naknada advokatima za zastupanje klijenata u postupcima pred Sudom BiH – stav je Misije OSCE-a.

Advokatske komore

Pocrtali su da iako advokatske komore imaju pravo da se zalažu za povećanje naknada, takve inicijative trebaju biti rezultat konstruktivnog dijaloga sa nadležnim institucijama, bez zanemarivanja profesionalnih obaveza prema klijentima i pravosuđu u cjelini.

-Iznos naknada za advokate mora proisteći iz detaljne i objektivne procjene podataka vezanih za stvarne troškove zastupanja pred sudom, te osigurati da je trošak zastupanja po službenoj dužnosti srazmjeran i da kao takav garantuje ravnopravan pristup pravdi za sve u BiH. Analizirajući aktuelnu model isplate naknada, nadležni organi BiH mogli bi iskoristiti priliku da razmotre mogućnost uvođenja alternativnih rješenja zakonskog zastupanja u krivičnom postupku, uključujući tu i mogućnost uvođenja obaveze pružanja pravne pomoći pro bono ili uvođenja državnog modela javne odbrane, odnosno pravnog zastupanja – stav je Misije OSCE-a u BiH.