Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IUS od nove školske godine bogatiji za novi fakultet

BiH

ius

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) privlači veliki broj studenata, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Turske, Europe, Bliskog istoka, Azije i Afrike, te je postao edukacijski centar za sve mlade ljude željne dodatnog obrazovanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Sve većim brojem studenata na IUS-u, rastao je i broj svih onih koji su bili zainteresirani da studiraju pravo, kao popularnu istraživačku oblast. Shodno tome, IUS je odlučio da pokrene još jedan novi fakultet koji će nuditi obrazovanje za buduće pravnike.

Vlada Kantona Sarajevo je na sjednici održanoj 11. juna 2015. godine, donijela odluku da prihvata izvještaj Ekspertne komisije Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za davanje stručnog mišljenja u vezi sa elaboratom o osnivanju Pravnog fakulteta (Faculty of Law – FLW).

Pravni fakultet nudi mogućnost studiranja na dodiplomskom interdisciplinarnom studiju sa naprednim pristupom učenja, istraživanja i prakse u području prava.

Glavni i osnovni cilj Pravnog fakulteta je promoviranje nauke zakona s naglaskom na sadašnja specifična znanja koja obuhvataju teorijske, historijske, komparativne, sociološke i ekonomske pristupe koji vode jednostavnijem i bržem shvatanju metoda primjene prava.

U sklopu studijskog programa, osim obaveznih predmeta kao što su europsko, međunarodno, ustavno, građansko, krivično… pravo, bit će omogućeno usvajanje i izučavanje novih znanja iz oblasti kao što su zakoni o finansijskim institucijama i informacionim tehnologijama, europski pravni sistem, institucije EU. Kada je riječ o mogućnostima zaposlenja, studenti će moći raditi kao pravnici, advokati, tužioci, sudije, diplomate, u sklopu privatnih, javnih preduzeća, državnih i entitetskih institucija, advokatskih i notarskih kancelarija, kao i drugih agencija.

Počeo upis studenata na IUS

IUS je inače, dom za više od 2.000 studenata iz više od 50 zemalja svijeta koji se obrazuju i profesionalno spremaju za svoj budući rad u struci. IUS nudi priliku studiranja na tri fakulteta i to Fakultet umjetnosti i društvenih nauka (FASS), Fakultet menadžmenta i javne uprave (FBA) i Fakultet prirodnih i tehničkih nauka (FENS), te na Pravni fakultet, koji će početi sa radom ove godine. Budući studenti će imati priliku da odaberu jedan od ukupno 18 studijskih programa na ukupno četiri fakulteta.

Konkurs za upis studenata u prvu godinu za I, II i III ciklus studija na organizacionim jedinicama Internacionalnog univerziteta u Sarajevu u studijskoj 2015/2016. godini je počeo 25. jula i trajat će do 16. septembra.

ELS uspješno završio ljetnje kurseve

Škola engleskog jezika (ELS) uspješno je implementirala prvu seriju kurseva koji su planirani za akademsku 2014/2015. školsku godinu.

Ceremonija dodjele certifikata o uspješno završenoj Školi održana je u petak, 31. jula 2015. godine u velikom amfiteatru Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS). Ceremoniji je prisustvovao prorektor za međunarodnu suradnju i istraživanje doc. dr. Mirsad Karić zajedno sa polaznicima i njihovim nastavnicima koji su proveli dvije sedmice zajedno u toku trajanja Ljetne škole.

Ljetna škola je trajala od 20. do 31. jula i nudila je polaznicima priliku učenja engleskog jezika uz njegovu primjenu u praksi ne samo na univerzitetima, već uopće inkorporirana u zanimljiva predavanja o Bosni i Hercegovini. Kada je riječ o polaznicima, oni su dolazili iz različitih škola iz svih krajeva Republike Turske.