Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija udvostručuje podršku Zemaljskom muzeju BiH

zemaljski muzej (7)

Prva posjeta Sarajevu delegacije institucije “Opificio delle Pietre Dure (OPD)” iz Firence, koja pokreće novi projekt suradnje sa Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, završava se danas, saopćeno je iz Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

Radi se o projektu promoviranom od italijanske ambasade, a koji će za cilj imati konzervaciju i restauraciju rimskih mozaika iz zbirke Muzeja.

Partnerstvo s “Opificio delle Pietre Dure” predstavlja dvostruku podršku Zemaljskom muzeju BiH, koju osigurava Italija u sklopu bilateralnog Sporazuma o suradnji u polju kulture, obrazovanja i sporta, potpisanog s BiH.

Suradnja pokrenuta prošle godine, na inicijativu Ambasade Italije, s Visokim institutom za konzervaciju i restauraciju (ISCR) iz Rima i sada s “Opificio”-om, dvije najvažnije i najprestižnije institucije na polju konzervacije i restauracije, omogućila je formiranje Odjela konzervacije Zemaljskog muzeja.

Dok ISCR, kroz drugu fazu rada na eksponatima od drveta, nastavlja svoje aktivnosti, Opificio će za lokalne uposlenike organizirati specijalističke tečajeve konzervacije i restauracije rimskih mozaika muzeja i opremit će laboratorij za rad s eksponatima od tvrdog kamena.

Osnovan na zahtjev Ferdinanda I de’ Medici kao fabrika za preradu kamena za dekoraciju, Opificio je naslijednik drevne i slavne tradicije, a danas se bavi istraživanjem i restauracijom predmeta i materijala proizvedenih tokom svoje višestoljetne povijesti i sličnim materijalima.

Sjedište Opificia je u Firenci, uz koje se nalazi i muzej, srednja škola, naučne i istraživačke laboratorije, biblioteka i bogati arhiv svih izvršenih restauratorskih projekata, kao i istraživački klimatološki centar, saopćeno je.