Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sutra kolegij

Ističe vrijeme: Zastupnički dom nije zakazao sjednicu o potvrđivanju Vlade FBiH 

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
16.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamenta FBiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Krajnji rok za potvrđivanje Vlade ističe za dva dana, odnosno 6. aprila, a šanse da se to desi su male

Još nije poznato kada će biti zakazana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH o potvrđivanju nove Federalne vlade. Predsjedavajuća Mirjana Marinković Lepić potvrdila je za Fokus da će se sutra sastati Kolegij ovog doma koji će, očekuje, utvrditi datum održavanja sjednice Zastupničkog doma i dnevni red. Sve ostalo, kazala je, u domenu je spekulacija.

Piše: S. K./Fokus.ba

Predsjednica FBiH Lidija Bradara (HDZ) potpisala je odluku o novoj vladi i proslijedila je dopredsjedavajućima iz srpskog i bošnjačkog naroda, Igoru Stojanoviću (SDP) i Refiku Lendi (SDA). Krajnji rok za potvrđivanje Vlade ističe za dva dana, odnosno 6. aprila, a šanse da se to desi su male.

Od samog izbora čelnika Federacije poznat je Lendin stav da neće dati suglasnost za imenovanje ukoliko u njoj ne bude učestvovala SDA. I drugi dopredsjednik, Stojanović uslovljavao je svoj potpis jer nije bio saglasan sa pojedinim kadrovskim rješenjima, ali se, ipak, povukao nakon što su koalicioni partneri odbili mijenjati predložena imena. Posebno sporna mu je bila kandidatura HDZ-ove Sanje Vlaisavljević za ministricu kulture. Novi premijer trebao bi biti Nermin Nikšić (SDP).

Aktuelni saziv Federalne vlade izabran je prije skoro devet godina. Nakon prvog mandata i održanih Općih izbora 2018. godine nije se uspjela konstituisati nova garnitura jer je HDZ-ov predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara blokirao taj proces. Već neko vrijeme u toj vladi nedostaju tri ministra.

Nije isključeno ni da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti neko rješenje kako bi odblokirao imenovanje vlade.