Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Federalni delegati

Isplaćeno im je više od dva miliona KM za pet dolazaka na sjednicu?!

doma naroda fbih delegati
FOTO: Fena

80 delegata Doma naroda od januara od kraja juna nisu uspjeli održati ni pet sjednica. HDZ-ovci su najviše plaćeni

Dom naroda Federalnog parlamenta oličenje je tromog rada jednog zakonodavnog tijela u Bosni i Hercegovini. Ovaj dom bi  trebao danas održati nastavak osme redovne sjednice, a istovremeno je planirano da započne i 10. redovnu sjednicu. 

Ovu godinu su u januaru počeli sa šestom redovnom sjednicom. Do kraja juna su, osim ove šeste redovne sjednice, uspjeli održati sedmu i devetu redovnu sjednicu.

Osmu nisu završili, pa je danas nastavljaju. Krajem januaru uspjeli su ugurati jednu vanrednu sjednicu.

Neučinkoviti rad

Dakle u periodu od početka godine pa do kraja juna održali su nepune četiri redovne i jednu vanrednu sjednicu. Iako se radi o poprilično neučinkovitom radu jednog zakonodavnog tijela federalnih delegatima su iz Budžeta ipak isplaćeni milioni.

Naime Dom naroda objavio je spisak primanja federalnih delegata od 1.1. do 30. 6. ove godine. Profesionalnim delegatima, a ima ih 73, ukupno je isplaćeno 2.025.130 KM.

Neprofesionalnim delegatima, na spisku ih je nabrojano sedam, isplaćen je paušal u ukupnom iznosu od 25.330 KM. Ukupno je, dakle, 80 federalnih delegata dobilo 2.050.460 KM.

Tadić rekorder

Najviše je iz budžeta dobio Ivo Tadić, koji je lani napustio HDZ. On je inkasirao 35.756 KM. Na drugom mjestu je Svjetlana Kamenjaš iz HDZ-a BiH koja je naplatila 34.895, a na trećem mjestu je Tomislav Martinović (HDZBiH), koji je i predsjedavajući ovog doma s iznosom od 34.875.

Njegov stranački kolega Tomislav Mandić je na četvrtom mjestu (34.205 KM), dok top 5 najplaćenijih upotpunjuje Enes Peštek (SBiH) s iznosom od 34.039 KM. U prilogu možete pogledati cjelokupnu listu primanja profesionalnih delegata.

delegati spisak
FOTO: Screenshot