Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno za RSE

Investitor koji gradi hidroelektranu na Uni nema dokument o uticaju na okoliš

Foto: Centar za životnu sredinu

Radi se o dokumentu koji se odnosi na to koliki će negativni utjecaj imati izgradnja mini hidroelektrane u prirodi, odnosno Ekološkoj mreži

Izvođač radova na izgradnji mini hidroelektrane na izvorištu rijeke Une u Gračcu u Hrvatskoj, posjeduje građevinsku dozvolu, ali ne i dokument “Ocjena prihvatljivosti zahvata u Ekološkoj mreži Natura 2000”.

To je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ponedjeljak, 29. jula iz ustanove “Natura Jadera” koja upravlja sa 12 zaštićenih dijelova prirode Zadarske županije i 83 područja evropske ekološke mreže Natura 2000.

Radi se o dokumentu koji se odnosi na to koliki će negativni utjecaj imati izgradnja mini hidroelektrane u prirodi, odnosno Ekološkoj mreži.

Upozorenja ekoloških udruženja

Na gradnju mini hidroelektrane su prošle sedmice upozorili predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zbog njene gradnje je 25. jula održan protest na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj, gdje je zatraženo da radovi budu zaustavljeni.

“Investitor ne posjeduje taj dokument i nije sastavni dio građevinske dozvole. Čuvarska služba Javne ustanove Natura-Jadere, koja upravlja istim područjem, je 2022. godine upozorila investitora kada je postavio prvi put tablu za izvođenje građevinskih radova, da dostave sve potrebne dokumente zajedno sa građevinskom dozvolom, što su oni i učinili. Tada se utvrdilo da ne posjeduju Ocjenu prihvatljivosti za sporni zahvat. Ocjenu prihvatljivosti ne bi mogli ishodovati, jer bi bili upućeni prema resornom ministarstvu, gdje bi se onda tražila studija Glavne ocjene prihvatljivosti, koja bi u konačnici i dokazala štetni utjecaj tog zahvata na rijeci Uni, te ne bi došlo ni do kakvih radova i građevinska dozvola ne bi bila valjana”, kažu u odgovoru za RSE iz “Natura Jadera”.

Povodom gradnje mini hidroelektrane na izvoru Une u Hrvatskoj, krajem prošle sedmice su reagovale i institucije Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH u petak, 26. jula su saopštili kako je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine proslijedilo “dokumentaciju” vlastima u Zagrebu zbog izgradnje mini hidroelektrane u blizini izvora rijeke Une u Hrvatskoj.

Nije navedeno o kakvoj dokumentaciji se radi.

Zatražena obustava izgradnje

Razlog je, kako je navedeno, što je Hrvatska “namjerno ili ne, propustila provesti postupak procjene uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, što je bila obaveza u ovom slučaju”.

“Mi smo odmah po saznanju da se u području vrela rijeke Une u Donjoj Suvaji, općina Gračac, u Republici Hrvatskoj, odvijaju građevinski radovi na izgradnji mini hidroelektrane reagovali prema državnom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Oni su hitno, putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, proslijedili dokumentaciju vlastima Republike Hrvatske i čeka se odgovor”, navedeno je u saopštenju entitetskog ministarstva.

Obustavu izgradnje mini hidroelektrane je 25. jula zatražilo i Ministarstvo okoliša iz drugog entiteta, Republike Srpske.

“Stoga ćemo, bez odlaganja, obavijestiti Sekretarijat Organizacije evropskih morskih luka (ESPO) i Implementacioni komitet Protokola o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš (SEA) o najnovijem kršenju prava BiH kao potencijalno pogođene zemlje”, istakli su iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

U svom toku kroz entitet Federacija BiH rijeka Una uživa zaštitu u kategoriji nacionalnog parka, dok je u Republici Srpskoj zaštićena kao park prirode.

Vrelo rijeke Une 1968. godine zaštićeno je kao hidrološki spomenik prirode, navedeno je i u planu upravljanja područjem ekološke mreže doline Une Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske za period od 2023. do 2032. godine.