Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američke sankcije

Institucije i preduzeća u RS raskinule ugovore sa “Prointerom”

Foto: Arhiv
Sankcije za kompanije koje se povezuju sa Miloradom Dodikom, predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska, i njegovim sinom Igorom

Prema riječima više direktora, neki ugovori su već raskinuti, a biće i ostali ako ove kompanije ne budu sposobne da ispune svoje obaveze i dostave bankarske garancije

Brojne institucije i javna preduzeća u Republici Srpskoj koje imaju potpisane ugovore sa kompanijama “Prointer ITSS” i “Sirius 2010” su raskinule ili se pripremaju na raskid ugovora.

Ovo su za portal CAPITAL potvrdili direktori više ustanova koji kažu da će veliki broj ugovora biti raskinut nakon što su ove kompanije dospjele na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država.

Prema riječima više direktora, neki ugovori su već raskinuti, a biće i ostali ako ove kompanije ne budu sposobne da ispune svoje obaveze i dostave bankarske garancije. Jedno je sigurno, bez računa u banci nema plaćanja, pa ni realizacije ugovora.

Među prvima koji su raskinuli ugovore sa “Prointerom” su “Putevi RS”. Direktor Milan Dakić je u poruci portalu CAPITAL odgovorio da više nemaju nijedan ugovor sa snakcionisanim kompanijama.

“Mislim da trenutno i nemamo ugovora sa sankcionisanim firmama. Par ugovora smo raskinuli u prošlom mjesecu“, rekao je Dakić.

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić kaže da u trenutnoj situaciji sankcionisane kompanije ne mogu isporučiti svoje usluge ili robu ili ispoštovati svu papirologiju propisanu na tenderu, pa se zbog toga njihova ponuda neće prihvatiti, odnosno neće doći do sklapanja ugovora.

Ako i samo ako…

Ako već postoji ugovor, a sankcionisane kompanije ne mogu nastaviti svoju djelatnost zbog gašenja računa, onda će se ugovor sa njima raskinuti.

“Ako su se prijavili na tender, dobiju ugovor, ne mogu da isporuče bankarsku garanciju ili nešto slično, ne mogu ugovor izvršiti, onda se on raskida. Ako ima ugovor, a ne oni ne mogu izvršiti ugovorne obaveze, onda se raskida ugovor. Ako imaju bankarsku garanciju, onda se razmatra da li je došlo do više sile ili ne, u smislu naplate te garancije za dobro izvršenje ugovora“, kaže Maričić za CAPITAL.

Najveći posao koji je sklopljen je za operatera nove fiskalizacije u Republici Srpske, koji su dobili konzorcijum firmi “Sirius 2010”, “Aero Centar Krila” i “Mikroelektronika”. Sada će status nosioca konzorcijum od „Siriusa 2010“ preuzeti druga firma.

“Mi nemamo ugovor sa njima što se tiče fiskalizacije. Raspisali smo poziv za vršenje usluge operatera, a oni su kao konzorcijum prošli jer su ispunjavali uslove koje je propisalo Ministarstvo finansija RS. Mi smo samo dali rješenje o odobrenju obavljanja poslova operatera. Ništa ne plaćamo jedni drugima. Sada zavisi od konzorcijuma kakav će status “Sirius 2010” imati u njemu ubuduće. Ako dođe do stečaja, onda konzorcijum neće moći da opstane. Ako nastane neki drugi oblik, kao promjena pravne forme, da neko bude univerzalni sukcesor i preuzme sve poslove od prethodnika, te ispuni uslove, onda može da nastavi u tom obliku i kapacitetu koristiti odobrenje i rješenje“, rekao je Maričić i dodao da će oni između sebe da riješe ta pitanja.

Istakao je da oni nemaju puno ugovora za raskidanje sa sankcionisanim kompanijama, samo jedan nosioca licence.

“Postoji jedan ugovor gdje je ‘Prointer’ izabran kao najbolji ponuđač, ali nisu u stanju da dostave bankarsku garanciju, pa nećemo ni potpisivati ugovor. U jednom slučaju nisu dostavili bankarsku garanciju, a u drugom ne mogu isporučiti licence“, kaže Maričić.

Novi tender ako ne mogu ispuniti obaveze

Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić kaže da on nema nekih posebnih informacija u vezi raskidanja ugovora sa sankcionisanim firmama, te da će se rukovoditi zakonom.

“Ako se nastavi poslovanje tih firmi i ako nama dostave dokaz o preuzimanju, moći ćemo da nastavimo saradnju. Za sad nemamo najave da će prestati da rade. Nama se sistem održava normalno i redovno, ispunjavaju se poslovi i aktivno se obavljaju. Ne znam koje sve ugovore imamo sa njima, znam da nam održavaju poslovni sistem“, kaže Kusturić.

Dodaje da kako se ne mogu isplatiti sredstva na ugašene račune, bez dokaza o cesiji, odnosno da mogu isplatu dati drugom u njihovo ime, neće biti saradnje.

“Ne postoji instrukcija šta se radi, nije ni zakonito da im banka zatvori račune. Mi ne preuzimamo posebne mjere za sada. Sa stanovišta Fonda, nama je bitno da nam nijedan posao nije stao i nemamo problema sa ispunjavanjem ugovornih obaveza. Da imamo, morali bismo raspisati novi javni poziv i popunjavati rupu koja je nastala“, rekao je Kusturić za CAPITAL.

„Šume“ dale 20 miliona Prointeru

Ni “Šume Republike Srpske” trenutno nemaju ugovora sa “Prointerom”, potvrdio je za portal CAPITAL generalni direktor Blaško Kaurin.

“Od 1. jula nemamo nikakav ugovorni odnos sa ‘Prointerom’. Tek trebamo raspisati javni poziv za održavanje informacionog sistema“, rekao je Kaurin.

“Prointer” je u novembru 2022. godine godine od ovog javnog preduzeća inkasirao preko 17 miliona maraka za primjenu informacionog sistema SAP koji je nakon samo dvije sedmice obustavljen zbog grešaka u sistemu o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Godinu kasnije, ova firma dala je kompaniji “Prointer” posao nabavke prenosnih printera i PDA uređaja vrijedan gotovo 2,5 miliona maraka.