Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik hdz-a

“Imamo prostora”: Čović vjeruje da BiH može do kraja godine otvoriti pregovore s EU

dragan covic
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Evropsko vijeće odobrilo je potkraj marta ove godine otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom uvjetujući datum održavanja Međuvladine konferencije Europske unije i BiH provođenjem nekoliko reformi

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u četvrtak očekivanje da će izvještaj o napretku BiH odlazećeg saziva Evropske komisije biti pozitivno što bi po njegovu tumačenju uz provedene reforme trebalo biti dovoljno da ova zemlja do kraja godine i formalno započne razgovore o članstvu u Evropskoj uniji.

-Čini mi se da će nam ova tranzicija koja se događa u Evropskoj komisiji ostaviti prostora kako bismo mogli popraviti svoje greške, rekao je Čović za medije u Mostaru.

Evropsko vijeće odobrilo je potkraj marta ove godine otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom uvjetujući datum održavanja Međuvladine konferencije Evropske unije i BiH provođenjem nekoliko reformi.

Uvjeren u pozitivan izvještaj

Bosna i Hercegovina mora imenovati glavnoga pregovarača, te donijeti Zakone o zaštiti osobnih podataka, Zakon o sudovima, Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH.

-Ne treba očekivati da nam to neko da ako mi nismo ni najosnovnije stvari završili na pozitivan način, pojasnio je čelnik HDZ-a BiH.

On je ipak uvjeren u pozitivan izvještaj o napretku Evropske komisije koje bi se trebalo objaviti u septembru nakon čega bi formalno počeli pregovori s BiH o članstvu u Evropskoj uniji.

-Mi se iskreno nadamo i očekujemo da će izvješće biti pozitivno. Onda neće biti ni jednoga razloga da se sredinom mađarskog predsjedanja taj proces definitivno ne otvori, istaknuo je Čović.

Najavio je razgovore s predstavnicima bošnjačkih i srpskih partnera s kojima je u vlasti na državnoj razini kako bi se postigao dogovor. Po njemu u slučaju otvaranja pregovora s EU svi će u Bosni i Hercegovini biti na dobitku nasuprot političkim optužbama ususret lokalnim izborima kako se kompromisnim rješenjima izdaju interesi pojedinih naroda i države BiH.