Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FLiRT

Ima li u BiH mjesta panici? Šta stručnjaci kažu o novom soju koronavirusa

covid 19 koronavirus
Foto: Federalno ministarstvo zdravstva

Medicinski stručnjaci tvrde da nema mjesta panici zbog novog soja korone i savjetuju nam da poduzmemo uobičajene mjere zaštite

Posljednjih nekoliko dana u nekim evropskim zemljama dominira novi soj koronavirusa, poznatiji pod imenom FLiRT (podvarijanta omikrona), a srbijanski i hrvatski epidemiolozi kažu da nije isključeno da ga ima i u regiji, gdje se od maja bilježi rast broja inficiranih koronavirusom.

Ljekari ovaj virus tretiraju kao prehladu, a simptomi podsjećaju na gripu, zbog čega nema testiranja po domovima zdravlja, a ni testova u apotekama.

Mutacija virusa

Specijalista infektolog dr. Ednan Drljević kaže za Oslobođenje da nije isključeno da je stigao i u Bosnu i Hercegovinu, te da će se ovaj virus uvijek javljati, jer nije sezonska bolest. Posebno je istakao da nema mjesta panici i savjetovao da poduzmemo uobičajene mjere, odnosno povedemo računa o zaštiti.

-To je virus koji se non-stop javlja, samo nekad u manjem, nekad u većem obimu. Stalno ćemo imati mutacije virusa, ali je sreća da su te mutacije okvirno na nivou malo teže prehlade, odnosno nisu više sa teškim upalama pluća i nisu smrtonosne. Uglavnom, moramo poduzeti standardne mjere zaštite kao i protiv svih virusa koji se trenutno javljaju. Imamo i druge virusne bolesti koje su posebno karakteristične za period ljeta, kaže Drljević.

Dalje navodi da u našoj zemlji nije izolovana nova podvarijanta.

-Prije svega, trebamo izolovati taj virus, ako ga ima u Grčkoj, Srbiji, Hrvatskoj…, ima ga i kod nas, samo ne u tolikom broju da bi nam predstavljao veliki problem. Trenutno nemamo neku agenciju, a ni službu koja će uraditi preventivno ispitivanje da bi na osnovu toga mogla donijeti statistički zaključak. Kao što rekoh, to je lakši oblik, ali ukoliko bi došlo do širenja, morali bismo u svakom slučaju zaštititi stare i nemoćne, te pooštriti mjere na intenzivnoj njezi u klinikama. Uglavnom, znamo kako se odnositi prema ovom virusu i ne dozvolimo da se razvija neka bespotrebna panika, koja može biti samo kontraproduktivna, ističe on i podvlači da virus nije problematičan, a da li će nekad postati, to ne možemo znati.

-Dok god je na fonu prehlade koja je, također, virusna, nije nikakav problem za zdravstvo. Jedini problem je to što ljudi, kad se razbole, moraju na bolovanje, remete se turističke ponude i slično, tvrdi doktor.

Apel roditeljima

Nešto slično su za Oslobođenje rekli i u federalnom Ministarstvu zdravstva, odakle ističu da je FLiRT jedna od mnogih varijanti omikron soja, te da nema mjesta širenju straha kod ljudi. Mutacije virusa su neizbježne, a mi sad znamo kako se odnositi prema njima.

-Naše je samo da poduzmemo uobičajene mjere zaštite. Mi imamo veći problem, a to je što nam je nizak procenat vakcinisane djece protiv morbila. Apelujemo na roditelje da vakcinišu djecu protiv ove bolesti, a vakcine su sigurne i provjerene, rečeno je u ovom ministarstvu.