Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zzjz

Iako vakcina ima dovoljno zarazne bolesti pojavile su se u tri velika bh. grada

skocibusic
FOTO: Fena

“Zajedničkim naporima struke, obrazovnog sistema i roditelja povećati cjepni obuhvat”

Posljednjih pola godine u Federaciji BiH bilježi se ponovna epidemija velikog kašlja i ospica (morbili). Te zarazne bolesti, vakcinalno preventabilne, pojavile su se u tri velike gradske sredine (Sarajevo, Zenica, Tuzla) a situacija je dodatno zabrinjavajuća činjenicom da nisu pošteđene ni manje sredine.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić u razgovoru za Fenu ističe zabrinutost i zebnju zdravstvenog sistema posebno zbog nekoliko smrtnih slučajeva ali teških komplikacija nastalih zbog tih bolesti.

Stoga naglašava važnost multidisciplinarnog djelovanja, podsjeća da vakcina ima dovoljno te ponovo apelira na roditelje da je vakcinisanje najbolja mjera za sprječavanje obolijevanja te razvoja komplikacija i umiranja od zaraznih bolesti.

Zajednički raditi

– Ovo je i prilika istaknuti da moramo zajednički raditi (roditelji, zdravstveni i obrazovni sistem i represivni sistem) i na multidisciplinaran način povećati cijepni obuhvat. Nasreću, vakcina imamo dovoljno, imamo razvijen zdravstveni sistem, a možemo učiniti još više da što više djece bude vakcinisano – kazao je.

Prema njegovim riječima, kumulativno (nakon godina smanjenog cijepnog obuhvata) dogodilo se da je veći broj djece ostao nevakcinisan ili nedostatno vakcinisan.

– To je rezultiralo činjenicom da se sad suočavamo sa tako ozbiljnim problematikom – kazao je.

Podsjeća da je Zavod za javno zdravstvo FBiH, putem kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, distribuirao dovoljne količine vakcina i sve potrebne materijale. Za obavezni kalendar imunizacije naglašava da je ‘tekovina našeg zdravstvenog sistema, u prošlosti se pokazalo kao dobro a i smjer je kojim treba ići i u budućnosti’.

– Činjenica da ove godine uvodimo i novu vakcinu, zapravo pokazuje koliko naš zdravstveni kalendar mora biti još bolji i još bolji obuhvat. Na taj način možemo učiniti da naša djeca ne obolijevaju od bolesti za koje smo mislili da smo ih zaboravili odnosno koje su bile iskorijenjene u našoj zajednici – istaknuo je.

Jedna od najzaraznijih bolesti na svijetu

Ospice (morbili) su jedna od najzaraznijih bolesti na svijetu. Šire se kad zaražena osoba diše, kašlje ili kiše jer virus ostaje aktivan i zarazan u zraku ili na zaraženim površinama do dva časa. Izražen osip je najvidljiviji simptom, dok komplikacije mogu uključivati sljepoću, encefalitis, tešku dijareju i srodnu dehidraciju, te infekcije uha i upalu pluća.

Veliki kašalj, hripavac ili pertusis je visoko zarazna cijepno-preventabilna infekcija dišnog sistema koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis. Nakon ulaska u dišni sistem novog domaćina, bakterije se brzo razmnožavaju i stvaraju toksine i druge biološki aktivne tvari. Jedna od najvažnijih posljedica infekcije je oštećenje i poremećaj funkcije respiratornog epitela s posljedičnim stvaranjem gustog i žilavog sekreta i nemogućnošću njegova normalnog izbacivanja.