Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I zamjenik načelnika u Srebrenici biće Srbin?

Сребреница – СО – одборници

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Hamdija Fejzić /SDA/ saopštio je da je grupa bošnjačkih odbornika blokirala izbor bošnjačkog kandidata na mjesto zamjenika načelnika opštine, čime je stvorena mogućnost da srpske stranke, koje imaju većinu odbornika, izaberu Srbina na tu dužnost, jer nema zakonskih smetnji da to bude učinjeno.

On je precizirao da su odbornici Alija Tabaković, Neđib i Begija Smajić, Almir Dudić i Almir Muminović na sjednici lokalnog parlamenta 3. marta blokirali izbor bošnjačkog kandidata Nermina Alivukovića na mjesto zamjenika opštinskog načelnika.

Fejzić navodi da je ista grupa predvođena Sadikom Ahmetovićem, poslanikom SDA u Parlamentu BiH, radila protiv bošnjačkog kandidata za načelnika opštine Ćamila Durakovića prije lokalnih izbora.

Hamdija Fejzić

“Njima nije dobar Alivuković koji je uspješno obavljao dužnost šefa kabineta tri prethodna bošnjačka načelnika opštine Srebrenica”, navodi Fejzić u saopštenju.

On pita da li je toj grupi bošnjačkih odbornika cilj da Srbin bude izabran za zamjenika načelnika jer, kako tvrdi, svojim djelovanjem otvraju tu mogućnost.

Fejzić ističe da je iz srebreničkog SNSD-a najavljano da postoji mogućnost da Srbin bude izabran na tu dužnost, ali da bi u tom slučaju bošnjački odbornici, koji su u sastavu postojeće skupštinske većine, istupili iz te većine.

“To bi se desilo u slučaju da se prekrši dogovor o ravnomjernoj podjeli vlasti u ovoj lokalnoj zajednici, kojim je definisano da polovina funkcionerskih i rukovodećih mjesta u opštini, firmama i ustanovama čiji je opština osnivač, pripadne Srbima, a ostatak predstavicima bošnjačkog naroda”, naveo je Fejzić.

On je pozvao bošnjačke odbornike, koji su se opredijelili da budu opozicija, da se uključe u rad Skupštine opštine i da u skupštinskim klupama počnu zastupati interese Bošnjaka koji su ih birali.