Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PSBiH

“I vuk sit i ovce na broju”: O ukidanju akciza na gorivo tek nakon izbora

dom-naroda-psbih-DB-111

Jasno je da ovaj termin “tempiran” nakon glasanja odgovara najviše SNSD-u i HDZ-u, jer će tada već sumirati glasove svojih birača i neće im biti toliko bitno ako im se i zamjere glasajući protiv pojeftinjenja goriva

Igra s ukidanjem akciza uvukla se i u finiš izborne kampanje u BiH uoči općih izbora zakazanih za 2. oktobar. Jasno to pokazuje stav predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Nebojše Radmanovića, ali i predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikole Špirića da ne udovolje zahtjevu grupe poslanika i delegata za održavanjem hitnih sjednica oba doma PSBiH, a na kojima bi se glasalo o Zakonu o ukidanju akciza na gorivo koji predviđa da narednih pola godine uz mogućnost produženja tog roka za još tri mjeseca gorivo u BiH bude jeftinije za pola marke.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Zahtjev za održavanjem hitne sjednice poslanici i delegati su uputili prošle sedmice, a Radmanović i Špirić su bili u obavezi da u roku od tri dana zakažu sjednicu. Radmanović je to učinio danas, ali sjednicu je zakazao za 5. oktobar. Poznato je da je SNSD protiv ukidanja akciza na gorivo, odnosno njegovog pojeftinjenja jer su od marta kada je na prijedlog poslanika SDP-a Saša Magazinovića ovaj zakon usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, SNSD sve učinio da ovaj zakon prvo obori u Domu naroda PSBiH, a potom da pokuša “progurati” opciju da pojeftinjenje goriva bude na snazi samo mjesec dana.

Nebojša Radmanović

Evidentno je da su Radmanović i Špirić sazvali sjednice oba doma ovih dana, uoči izbora, njihovi poslanici i delegati od kojih su mnogi na listama za predstojeće izbore ukoliko bi glasali protiv pojeftinjenja goriva poslali nikad jasniju poruku svojim biračima šta misle o njihovim potrebama. Zbog toga su najvjerovatnije kao najbolje rješenje vidjeli u nesazivanju sjednice prije izbora.

S druge strane, mogućnost da sazovu sjednice kada to odbijaju predsjedavajući imaju zamjenici predsjedavajućih oba doma. U Predstavničkom domu to su Borjana Krišto (HDZBiH) ili Denis Zvizdić (NiP).

Denis Zvizdić

Na upit Fokusa da li će sazvati sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, Zvizdić je odgovorio da on jeste za sazivanje sjednice, ali da nema saglasnosti prve zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjane Krišto.

Premda su članovi Komisije koja je usaglašavala tekst Zakona o ukidanju akciza na gorivo podržali pojeftinjenje na šest mjeseci, činjenica da Krišto nije zakazala sjednicu govori o izbornim kalkulacijama i manipulacijama.

S druge strane Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda zakazao je sjednicu ovog doma na kojoj bi se glasalo o ukidanju akciza na gorivo na šest mjeseci. Međutim, Izetbegović je “hitnu” sjednicu zakazao za 4. oktobar. Znači, dva dana nakon izbora.

Bakir Izetbegović

Jasno je da ovaj termin “tempiran” nakon glasanja odgovara najviše SNSD-u i HDZ-u, jer će tada već sumirati glasove svojih birača i neće im biti toliko bitno ako im se i zamjere glasajući protiv pojeftinjenja goriva.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a koji je još početkom ove godine pokrenuo priču o ukidanju akciza za Fokus kaže da je on bio za što hitnije održavanje sjednice.

Saša Magazinović

– To što je izborna kampanja ne znači da život treba stati. Razočaravajuće je odsustvo svijesti o potrebi da se ljudima olakša kroz sniženje cijena goriva. To su demonstrirali i Radmanović i Špirić odbijajući da sazovu sjednicu. Radi se o ljudima koji iz udobnosti svojih službenih auta ne mogu da razumiju da je narodu hitno da se nešto uradi. A onda se kandidat Izetbegović sjetio da sazove sjednicu. U njegovom slučaju, siguran sam, samo za potrebe kampanje budući da se radi o čovjeku koji je bez problema glasao za povećanje plata ministrima i poslanicima – kaže Magazinović za Fokus.

Damir Arnaut, poslanik u Predstavničkom domu kaže također da je hitne sjednice oba doma trebalo sazvati što prije, a ne nakon izbora, te da su za to postojale zakonske, odnosno poslovničke mogućnosti.

Damir Arnaut

– Poslovnik je jasan, ako predsjedavajući ne sazove sjednicu u roku tri dana od zahtjeva, zamjenik ju je obavezan sazvati. Ne piše prvi ili drugi zamjenik, već samo zamjenik, dakle bilo koji. Čudi me pogrešna interpretacija gospodina Zvizdića. A, Izetbegović, kao što je dao SNSD-u četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH, sad je i sjednicu sazvao 4. oktobra. Nakon izbora, da mogu hladno oboriti ovaj zakon – kaže Arnaut.